SSAB i Oxelösund. Foto: Johannes Ledel Karreskog.
1 av 3
Foto: Johannes Ledel Karreskog.
Jacob Sandberg, platschef och produktionschef SSAB Oxelösund.
2 av 3
Jacob Sandberg, platschef och produktionschef SSAB Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Jimmy Gustavsson, ord IF Metalls Järnbruksklubb Oxelösund.
3 av 3
Jimmy Gustavsson, ord IF Metalls Järnbruksklubb Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

SSAB varslar 230 anställda i Oxelösund om uppsägning

Stor överkapacitet i stålindustrin
4:47 min

Stålföretaget SSAB har inlett förhandlingar om att minska antalet anställda inom den nordiska verksamheten. 230 anställda på SSAB i Oxelösund berörs.

Totalt kommer antalet anställda minska med högst 465 personer. Främst berörs de anställda i Oxelösund och Borlänge, men också i Luleå och i Stockholm.

I Oxelösund ska 230 anställda bort, varav 80 tjänstemän och 150 arbetare. 

- Det var väntat, men självklart är det tråkigt och vi ska försöka klara det med naturlig avgång, säger metallbasen på företaget Jimmy Gustavsson.

Sedan samgåendet med finska Rautaruukki har SSAB hittills minskat antalet anställda med cirka 1300 personer, något som inte drabbat Oxelösund särskilt hårt, enligt Gustavsson.

Personalminskningen är en del av tidigare effektiviseringar, men det innebär också ytterligare effektiviseringar.

Totalt väntas antalet anställda i Sverige minska med högst 415 anställda, 265 tjänstemän och 150 arbetare.

De förhandlingar som inleds i Finland gäller främst tjänstemän i Brahestad, Tavastehus och Helsingfors. Totalt väntas antalet anställda minska med högst 50 personer.

Neddragningarna beräknas inte föranleda ytterligare kostnader.

Målet är att förändringarna ska vara genomförda och kommunicerade senast under april så att de nya organisationerna kan träda i kraft i maj, meddelar SSAB.

Delårsrapporten som offentliggjordes idag visar på en förlust före skatt på lite drygt en miljard kronor, exklusive jämförelsestörande poster. Under motsvarande period året före blev förlusten 82 miljoner kronor.

Försäljningen sjönk från 15,2 miljarder kronor till ca 12,5 miljarer kronor.

"Stålindustrin är inne i en mycket utmanande period där global överkapacitet sätter press på lönsamheten. Med de åtgärder vi arbetar med skapar vi förutsättningar för att förbättra vår lönsamhet, och jag är övertygad om att vi av egen kraft kommer att stärka vår position 2016", skriver vd Martin Lindqvist i rapporten.

-Det här känns som ett hårt slag mot regionen. SSAB är ju en stor arbetsgivare inte bara för Oxelösunds kommun utan även för Nyköping och närregionen, säger Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund (S) om varslet. 

Oxelösunds kommun har redan en arbetslöshet på omkring elva procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik, en nästan dubbelt så hög nivå jämfört med riksgenomsnittet. Det beror enligt Fredriksson på kommunens relativt stora flyktingmottagande.

– Vi behöver nu sätta oss ned tillsammans med andra intressenter och titta på hur vi kan möta de behov som kommer att uppstå. Vi har ju vuxenutbildning och sådana saker som vi kan sätta in, och det behöver vi resonera kring med till exempel Arbetsförmedlingen.


SSAB har, enligt uppgifter på bolagets webbplats, cirka 2 300 anställda i Oxelösund, där bolaget tillverkar stål och grovplåt. Verksamheten i Borlänge, som producerar tunnplåt, har cirka 2 000 anställda. Även Luleå och Stockholm och verksamheterna i Finland berörs i viss mån av den nya neddragningen.

Sedan samgåendet 2014 med finländska Rautaruukki har SSAB skurit bort cirka 1300 anställda. Redan innan dagens varsel var planen att ytterligare 650 jobb skulle bort under 2016. Inräknat de nya neddragningsplanerna så kommer personalstyrkan att minska med totalt cirka 14 procent, enligt SSAB-chefen Martin Lindqvist.

– Det är en rätt rejäl förbättring av produktiviteten, sade Lindqvist när han presenterade delårsrapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".