Gastroskopi
Inga fler skopi-undersökningar kommer att göras på kvällar eller helger. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Slut med extra-mottagning på kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset

1:37 min

För att korta de långa väntetiderna för koloskopi, där man undersöker tjocktarmen, så har Mälarsjukhuset periodvis erbjudit undersökningar kvällstid, men från och med den här vecka är det slut med det.


Pernilla Westerberg är enhetschef på kirurg - och urologavdelningen på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset:

- Det sliter på personalen att göra detta efter arbetstid, efter en fyrtiotimmars arbetsvecka. Vi måste se om vi kan göra detta under ordinarie arbetstid.

Extra mottagningar ska egentligen bara en kortvarig insats, som man ska ta till om det kommer väldigt många patienter under en period, menar Pernilla Westerberg.

Men på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har extra mottagningarna blivit någonting som sker på daglig basis, eftersom man inte hunnit med att ta emot alla patienter under dagtid. 

- Om jag tittar på föregående år på hela kliniken så hade vi närmare 900 patienter som vi har tagit på mottagningar utöver normal arbetstid.

Kommer ni klara av att ta emot alla patienter när extra mottagningarna försvinner?

- Det vet jag inte. Men vi har gjort många andra insatser för att öka kapaciteten dagtid. På kirurgen har vi anställt ganska många nya underläkare, så det gäller ju att de kan börja göra småoperationer och undersökningar snart. Då tycker jag att vi borde hinna med allt under ordinarie arbetstid.

Det har varit långa köer till kirurgavdelningen. Personer som ska göra en koloskopi, där man går in med ett instrument och undersöker tjocktarmen, har i värsta fall fått vänta mer än ett år. Men nu har sjukhuset alltså fått ner väntetiderna och under våren tror Pernilla Westerberg att de ska ligga i fas med arbetet.

Men det kan bli aktuellt med extra mottagningar även i framtiden.

-Jag har inte sagt nej till extra mottagningar för all framtid. Behövs det kommer vi att ha det ändå, men nu drar vi åt och ser vad vi kan göra på andra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista