Stora brister vid familjehem i Eskilstuna

1:37 min

Karlstad kommun slutade placera barn hos en man i Eskilstuna som drev ett familjehem efter ett larm från ett av barnen om att personer i hemmet ofta var berusade och att det var bråkigt.

Mannen visade sig dessutom ha kreditskulder på över 230 000 kronor hos kronofogden och tagit emot minst fem barn, trots att rekommendationerna från Familjehemmens centralorganisation är max två barn.

Det skriver Svenska Dagbladet.

När socialtjänsten i Eskilstuna gjorde en tillsyn var det minst sex barn där.

Tre kommuner hade barn placerade hos mannen och samtliga har, enligt tidningen, fått in så kallade orosanmälningar kring placeringarna.

I en anteckning från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hade hyresvärden enligt tidningen varnat om mannens skulder och att ungdomar inte var under uppsyn av vuxna i lägenheten.

Ansvariga för familjehemsvården i Eskilstuna, som P4 Sörmland pratat med, är kritiska till att det nu är så många privata aktörer som vill tjäna pengar på de ensamkommande flyktingbarnen.

– Det finns brister i deras kunskap när vi ställer kontrollfrågor, säger Karin Andersson som är enhetschef för familjehemsvården i Eskilstuna.

Mannen hade skulder på över 230 000 kronor hos kronofogden och tog emot minst fem barn, trots att rekommendationen säger max två.

Eskilstuna kommun försöker undvika privata aktörer och har olika rutiner för hur kommunen ska säkerställa god kvalitet, men skulle behöva utreda ännu mer, säger de ansvariga.

– Vi gör placeringar i konsulentstödda företag när det gäller svåra placeringar, säger Helena Hallblixt, teamledare för familjehemsgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista