Färska örter
Färska örter. Foto: Malin Randeniye

Mat med Malin: Hållbarhetstips för färska örter

"Sätt dem i ett glas vatten i kylskåpet"
3:10 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar om hur du kan få ut det mesta av dina färska örter.

Diskutera färska örter med Malin på vår Facebook-sida. Hon behöver hjälp med dillen...

En del kan du använda som krydda på Janssons frestelse

I skrivande stund sitter jag i köket bredvid spisen. En kastrull med vin, persiljestjälkar och lite lök står och sjuder på plattan. De ska få reducera och bli en bas i en härlig sås till kvällen.

På ett sätt känns det bra att kunna använda alla delar av örten, stjälkar är fantastiska i buljongkok och reduktioner. Lagar man thailändskt är korianderstjälkar och faktiskt även rötter utmärkta att mixa ner i en currypasta.

Mina persiljestjälkar blev över efter att jag skapade mitt recept på gremolata, ett tillbehör som passar till så väl kött och fisk som fågel.

Kombon med persilja, citronzest, vitlök och olivolja är en svårslagen klassiker.

Jag gillar italienarnas sätt att hantera färska örtkryddor. Genom att blanda dem med olja håller de längre men behåller sin färska känsla. Jag tror inte att det är en slump att pesto och gremolata har fått ett sådant genomslag.

Jag tycker annars att det är svårt att få örtkryddor att hålla sig färska. Trots att de ofta kommer från affären med en egen liten jordkruka så tar det inte många dagar innan de börjar sloka.

Jag har märkt att de håller längre om man istället behandlar dem som snittblommor. Skär av dem nere vid krukan och stoppa dem i ett glas med vatten och förvara i kylskåpet. Byt vatten och ge dem en ny snittyta varje dag så får de ett längre liv.

Jag ser också alltid till att frysa in örter som blir över. Ska jag ändå bara använda dem i matlagning och inte dekorera med dem så gör det inget att de varit frysta, de behåller massor av aromer ändå. Jag har till exempel massor av dill i frysen från i somras, perfekt att dra ner i fiskrätter till exempel.

Behöver din hjälp med dillkronorna.

Klurigare är det med dillkronorna jag har kvar i frysen. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra med dem. Jag har inga kräftstjärtar att koka inom det närmaste, jag skulle gärna vilja veta om du har några tips på vad jag kan göra med dem och om du har några andra bra tips för färska örtkryddor?

Vad gillar du för örter och hur använder du dem? Diskutera på P4 Sörmlands Facebooksida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".