Eva Eriksson och Sherifeh Ghasmemnejael
Eva Eriksson och Sherifeh Ghasmemnejael jobbar intensivt med att få in nyanlända i klassen. Foto: Hugo Wennström/Sveriges Radio

Grundskolan Faktoriet i Eskilstuna jobbar med internationella klasser

4:22 min

Eva Eriksson har jobbat över 30 år med integration i skolor. Just nu är hon den första lärare nyanlända flyktingar möter när de kommer för första skoldagen på Faktoriet i Eskilstuna. 

På grundskolan Faktoriet i Eskilstuna har man sedan många år tillbaka jobbat på ett speciellt sätt när det gäller integration. Här har man internationella klasser där nyanlända ungdomar inleder sin skolgång, och sedan slussas ut i de ordinarie klasserna undan för undan.

Enligt Eva Eriksson är det här det bästa sättet att gå tillväga på trots att skolverket nu rekommenderar den gamla stilen som på 60-talet där flyktingar direkt sattes ut i klasserna utan någon förberedelse.

 – Jag tror att det skulle vara jättesvårt att sätta sig direkt i en svensk klass utan att inte kunna ett enda ord, säger hon.

Fördelen med de internationella klasserna menar Eva är mjukstarten.

– Här får de ett välkomnande. De känner sig hemma och vågar pratar och göra misstag. Här frågar de hela tiden och kan ta hjälp av sina kompisar som kan tolka lite. Jag tror att det är en jättetrygghet här, säger Eva Eriksson. 

Målet är att eleverna i den internationella klassen ska vara ute i en ordinarie klass senast ett och ett halvt år efter att de börjat i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista