Maj Rom, närvårdsöverläkare i Katrineholm.
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Närvårdsöverläkaren Maj Rom ger tre tips för en lycklig ålderdom

2:58 min

Det finns tre saker som rent vetenskapligt ökar ens möjligheter att få ett lyckligare liv högt upp i åldern. Det säger närvårdsöverläkaren Maj Rom i Katrineholm.

Det är tre faktorer som man själv har stora möjligheter att påverka. I boken Leva livet hela livet, som Maj Rom skrivit tillsammans med Bodil Jönsson, skriver man om hur man kan få en lyckligare ålderdom.

Det finns förstås många olika saker som kan påverka hur man upplever sina äldre dagar. Men de tre viktigaste parametrarna är:

* Att röra på sig efter sina förutsättningar och inte bli stillasittande.

* Att inte äta alltför mager mat.

* Att inte isolera sig utan försöka ha ett socialt umgänge.

– Sen gäller det förstås även att systemet sköter sig om man blir sjuk, konstaterar Maj Rom och hon vill slå ett slag för främst två saker. Dels att få en läkemedelsgenomgång om man börjar komma upp i fem mediciner eller fler. Dels att kräva att man får en samordnad individuell plan för sin vård om man har många sjukdomar och problem samtidigt.

– Det har man rätt till, säger Rom, och vi inom vården vill faktiskt ha mer efterfrågan på det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista