Skridskoåkare på sjön Drevviken mellan Stockholm, Tyresö och Huddinge.
Långfärdsskridskoåkare vill ha Eskilstunas hjälp med plogad bana på Mälaren. Foto: Arkivbild: Henrik Montgomery/TT

Skridskoåkare vill ha Eskilstunas hjälp med plogad bana på Mälaren

1:16 min

Långfärdsskridskoåkarna i Eskilstuna tycker att kommunen varit för dåliga på att hjälpa dem utnyttja isen på Mälaren.

Nu vill ordföranden i Eskilstuna långfärdsskridskoåkare att kultur- och fritidsförvaltningen ska börja hjälpa till med plogning och underhåll för att fler ska kunna söka sig ut på isen på ett säkert sätt.

– Det är tråkigt att den här frågan inte verkar vara aktuellt för kommunen. Det vore intressant om man kunde ta upp den till diskussion. Det kanske kan bli aktuellt om man ser fördelarna med det, säger ledaren Johan Moberg i föreningen.

Det är något speciellt med att susa fram på långa sträckor över Mälaren, och dessutom hjälper andra kommuner till med att skotta och underhålla isar för att stimulera långfärdsskridskoåkningen, berättar Johan Moberg.

Enligt föreningen har påstötningar på kommunen om stöd för att få igång en plogad bana inte gjort någon skillnad, och idag är de hänvisade till enstaka privata alternativ på mindre sjöar, som inte sköts om regelbundet.

Det tycker föreningen är synd eftersom en plogad bana i exempelvis Sundbyholm skulle kunna generera positiva effekter.

– Utöver folkhälsan kan det stimulera hotellnätter och annan konsumtion i Eskilstuna.

I Västerås drog skridskoentusiasten Nils Erik Hjelmer tillsammans med ett gäng kompisar igång ett systematiskt underhåll på Västeråsfjärden. Han medger att det handlar om ett tidskrävande arbete.

Kommunen säger att den ska se över frågan till nästa vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista