Arenabygget i Eskilstuna
1 av 4
Den nya multiarenan i Eskilstuna håller på att byggas för fullt. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Innifrån den nya arenan som håller på att byggas i Eskilstuna.
2 av 4
Innifrån den nya arenan som håller på att byggas i Eskilstuna. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Arena i Eskilstuna i flygperspektiv. Foto: AQ arkitekter
3 av 4
Så här ska den nya arenan i Eskilstuna se ut, enligt kommunens planer. Foto: AQ arkitekter
Lars Frisk, projektledare på kommunala Kommunfastigheter och Roger Björling, platschef för Peab som bygger den nya arenan i Eskilstuna.
4 av 4
Lars Frisk, projektledare på kommunala Kommunfastigheter och Roger Björling, platschef för Peab som bygger arenan. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Tidsplan och ekonomi för nya arenan i Eskilstuna håller

"Vi håller på med kompletteringar av stommen"
8:34 min

Den nya multiarenan, som håller på att byggas i Munktellområdet i Eskilstuna, ska vara klar nästa år. P4 Sörmlands reporter Josefin Lundin kollar in den nya arenan.

– Nu håller vi på med de sista kompletteringarna av stommen. Taktäckning pågår, hall a blir klar idag, säger Roger Björling, platschef för Peab.

Arenan, med tre olika hallar, ska vara klar andra kvartalet 2017 och tidsplanen och ekonomin håller, säger ansvariga i Peab och Kommunfastigheter. 

– Vi har hall b som primärt för handikappidrott och basket och hall c för skolidrott, säger Roger Björling, platschef för Peab.

Det är byggbolaget Peab som bygger den nya arenan som, enligt ett fullmäktigebeslut får kosta 361 miljoner kronor.

– Det är stora möjligheter för cuper, förutom hall a som är dedikerad för främst handboll, men du kan ju även spela basket och vi har också förberett för gymnastik. Hall a är delbar. När man har den som hel hall är det ca 3800 sittplatser och 500-600 ståplatser och delar man hallen är det 1900 på varje sida, säger Lars Frisk, projektledare på kommunala Kommunfastigheter.

Bygget försenades eftersom detaljplanen och bygglovet överklagades, men när de juridiska processerna var klara satte bygget igång sommaren 2015.

Förseningen gör att bland annat elitserieklubben Guif kommer att spela i en tillfälligt byggd hall i Skjulsta nästa säsong eftersom Mälardalens högskola i sommar ska ha tillgång till nuvarande Sporthallen, som är Guif:s hemmaarena.

Meningen från början var att den nya arenan skulle vara klar så att Guif kunde flytta in i den när högskolan tog över Sporthallen som ska rivas.

Högskolan ska bygga ett nytt campus där och samla alla verksamheter som idag är utspridda i Eskilstuna i en lokal. Men upphandlingen av campusbygget är överklagad av ett av de två byggbolag som lämnade anbud.

Skanska, som förlorade upphandlingen, anser att den gjorts på felaktiga grunder. Skanska hävdar att bolaget lämnade det lägsta anbudet vilket också var det grundläggande kriteriet, enligt byggbolaget.

Multiarenan och det nya badhuset, som ska vara klart i vår, är två av de största investeringarna Eskilstuna kommunen har gjort på länge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".