Modersmålsundervisning i romani i Malmö.  Drago Prvulovic/TT.
1 av 2
Modersmålsundervisning i romani i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT.
Nazik Alkualal, är lärare på Stenhammarskolan i Flen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Nazik Alkualal, är lärare på Stenhammarskolan i Flen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Svårt att få behöriga modersmålslärare till Flen

"Vi vill behålla personal som är bra och utbilda dem"
2:05 min

Det är extra svårt att hitta behöriga modersmålslärare för mindre kommuner där det ofta är deltidstjänster som erbjuds. En lösning är att utbilda personer som har behörighet i sitt hemland.

Nazik Alkualal som är utbildad i Bagdad började läsa in lärarbehörigheten samtidigt som hon jobbade som modermålslärare i Flen

– Jag jobbade nästan 20 år som forskare i mitt hemland, men det gick inte här. Jag fick bara göra praktik.

Nazik Alkualal som forskat inom fysiologi och undervisat på universitet i Bagdad började jobba som modersmålslärare i Flen på halvtid och lästa samtidigt in pedagogik på distans och nu är hon legitimerad lärare och undervisar i naturorienterande ämnen, på Stenhammarskolan .

Flen som är den kommun i länet som har flest nyanlända grundskoleelever i relation till sin storlek, har svårt att hitta behöriga modersmålslärare berättar Åza Jarlsdotter, integrationskoordinator.

– En alernativ lösning är att få tag på lärare som antingen har ämneskompetens eller språkkompetens, men inte är formellt behöriga lärare.

Att samarbeta med andra kommuner för att få ihop heltidstjänster, eller undervisning via vidoelänk, är olika lösningar som diskuteras i Flen just nu. Men också att utbilda fler som har kompetens från sitt hemland, för att kunna ge dem fast anställning.

Och Nazik Alkualal uppmanar andra med kompetens från sina hemländer att utbilda sig.

– Det finns möjligheter för oss vuxna också, det är inte bara för barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".