Helge Freiman. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Helge Freiman i Guif är hård i sin kritik mot klubben om sänkta spelarlöner. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Nästan alla i Guif säger ja till sänkta löner

CG Hjelm, ordförande i Guif: Det är positivt, vi är väldigt nöjda
2:56 min

Nästan alla anställda och spelare i Guif går med på sänkta sina löner som en del i att rädda klubbens ekonomi. Det beskedet lämnade de till styrelsen igår.

Guif är i akut ekonomisk kris och igår lämnade spelare och personal besked om det förslag som klubben kom med i början av veckan om sänkta löner med 30 procent resten av den här säsongen.

– Det är positivt att i stort sett hundra procent har svarat att de kan gå med på en sänkning på ett eller annat sätt, säger CG Hjelm, ordförande i Guif.

Vad betyder det ekonomiskt?

– Det är en stor och viktig komponent i den planen där vi har ett antal olika delar för att lösa den totala likviditeten så det var en väldigt viktig komponent som vi går i mål med. Nu är det ytterligare komponenter, att vi får stöd utifrån. Vi kommer i dagarna att släppa en insamlingssida där alla privatpersoner som hört av sig har möjlighet på ett enkelt sätt att skänka ett bidrag. Det har varit ett väldigt stort tryck utifrån, "hur kan jag bidra", sa CG Hjelm tidigt på onsdagsmorgonen.

Det handlar om en fond för att få in pengar från de som vill stötta klubben. Sedan det blev känt har klubben fått många frågor från allmänheten om hur de kan stödja klubben ekonomiskt, enligt klubben.

Hur mycket pengar behöver ni?

- Jag kan inte kommentera det på det sättet, men det är betydande summor, men vi är på god väg att lösa det här.

Men Helge Freiman, en av spelarna i Guif:s a-lag, är mycket kritisk till styrelsen och säger till Aftonbladet att det är fel att spelarna ska lida för att klubben är misskött.

– Alla spelare har självklart rätt att ha en frustration över situationen och vi delar givetvis Helges frustration över att det blivit på det här sättet.

Freiman säger till Aftonbladet att han tycker att det är fel att klubben kommer med besked om lönesänkningar mitt under säsongen. 

– Jag har svårt att köpa att man kommer med en sådan här information mitt under säsong. Om man är normal och någon gång kollar sitt bankkonto så borde man väl se att det börjar tryta på kontot och kunna larma tidigare, säger han till tidningen.

– Styrelsen har byggt upp glädjekalkyler med siffror som är väldigt luddiga och som jag inte alls förstår hur de kommit fram till med tanke på hur det har sett ut tidigare säsonger. Och att vi sen får dilemmat på våra axlar med att om vi sänker våra löner räddar vi klubben känns inte alls schysst.

Istället för lönesänkningen hade Freiman ett erbjudande om att lämna klubben för att i stället gå till Hammarby, men Guif stoppade honom, skriver tidningen.

– Vi har en fortlöpande dialog med Helge och just i den delen har jag ingen kommentar. Det är en detalj som jag föredrar att ha med mellan klubbarna och de aktuella spelarna, säger CG Hjelm, ordförande i Guif till P4 Sörmland. 

Lagkaptenen i Guif:s a-lag, Richard Blank, skickade följande kommentar via sms när P4 Sörmland ville prata med honom:

– Jag tror inte Guif skulle komma till oss och be oss sänka lönerna om det inte är kris. De ansvariga har inte gjort sitt jobb och nu fick vi valet att antingen hjälpa till eller inte. För min del handlar det om att ge ungdomarna i föreningen en framtid och har tagit mitt beslut utifrån det.

Han säger att han hoppas att Guif ska klara sig ur den ekonomiska krisen.

– Alla anställda har fått tagit ett individuellt beslut om man vill gå med på lönesänkningen eller ej. Det tyckte vi i herrlaget var bäst, då ingens situation är lik någon annans. Jag hoppas att Guif klarar sig ur denna kris och att man tar lärdom av det som inträffat.

Eskilstuna-Kuriren skriver Guif ligger efter med betalningarna och är skyldig bussbolaget Tuna trafik, som kör Guif till bortamatcherna, ett sexsiffrigt belopp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".