Trådkorg på toalett med svartbrända kanter. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Här misstänks kvinnan ha tänt eld på papperskorgen. Hon har själv sagt att hon ville skrämma flyktingarna.

Kvinna som tände eld på asylboende i Strängnäs släppt

Den kvinna som suttit häktad, misstänkt för flera anlagda bränder på asylboendet Mälarblick, släpptes vid lunchtid idag. Orsaken är att brottet inte längre rubriceras som mordbrand.

Det säger Lars Franzell, chef vid polisens rotel för grova brott.

Räddningstjänsten har på uppdrag av åklagaren utrett vilken spridningsrisk som fanns vid bränderna, som anlades i papperskorgarna på asylboendets toaletter vid två tillfällen, den 4 och 6 februari.

– De säger i princip att det inte förelåg någon större spridningsrisk. Det gäller båda bränderna. Något har självslocknat, och något har man skvätt vatten på, säger Lars Franzell.

Rubriceringen gäller nu istället skadegörelse på grund av brand, och där finns inga häktningsskäl.

Som P4 Sörmland berättade i morse hyr socialtjänsten rum till hemlösa Strängnäsbor på asylboendet, och den misstänkta kvinnan är en av dem.

Socialtjänsten fick redan i oktober en anmälan om att hon blir aggressiv när hon dricker och att hon trakasserar flyktingarna där.

Själv har hon sagt i polisförhör att hon tände eld på papperskorgarna för att skrämma flyktingarna.

Enligt Lars Franzell är skadegörelsen att betrakta som ett hatbrott, vilket kan ge ett hårdare straff än en vanlig skadegörelse.

P4 Sörmland har sökt åklagaren Anna Asklöf utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".