Munktells nya VD Sasan Shaba, näringsminister Mikael Damberg och Gösta Reinl från Eskilstuna Fabrikerna.
Munktells nya VD Sasan Shaba, näringsminister Mikael Damberg och Gösta Reinl från Eskilstuna Fabrikerna är glada över solskenet. Foto: Hugo Wennström/Sveriges Radio.

Mikael Damberg på Eskilstunabesök för att utveckla den sörmländska industrin

Mikael Damberg ser ljust på framtiden för industrijobben
3:30 min

Näringsminstern är på turné och ett av stoppen är Eskilstuna. Mikael Damberg träffade bland annat representanter från kommunen och Eskilstuna Fabriksförening.

Regeringen tog för några veckor sedan fram en ny strategi när det gäller framtidens industrijobb. Smart industri är ett initiativ där regeringen vill sätta svensk industri i centrum.

– Nästan en miljon människor går till jobbet tack vare industrin. I Sörmland är det 27 000 människor som jobbar direkt eller kopplat till industrin. Många länder har haft strategier för att utveckla industrin men det har vi inte haft i Sverige och det vill jag nu sätta fokus vid, säger Mikael Damberg.

Näringsministern menar att Sörmland är på väg åt rätt håll som är ett starkt export län.

– Trots att bilden har varit att det bara går ut får så har den samlande industrin i Sörmland växt de senaste fem åren när man ser tjänsteföretagen som jobbar med industrin och det tack vare exporten. Allt handlar om hur exporten går för Sverige, säger han.

Men trots tillväxten ligger Sverige och i lä jämfört med länder som Tyskland och Holland. Det beror enligt Damberg på att Sverige inte nått ut till tillväxtländerna i Asien, Latinamerika och även till viss del Nord Amerika som sina konkurrenter. Men kikar man åt Sörmland här så finns det en positiv trend.

– Sörmländsk industri har mer export till tillväxtmarknaden och det är bra för det gör att det kommer växa fram mer jobb de kommande åren, avslutar Mikael Damberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".