Gaveln på en arena, en person sticker ut huvudet genom fönstret. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Här på Arenan bor ett 20-tal asylsökande tillsammans med socialtjänstens klienter. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Strängnäsborna ska flyttas från asylboendet

1:52 min

Migrationsverket har med anledning av P4 Sörmlands rapportering kontaktat asylboendet Mälarblick i Strängnäs för att försäkra sig om att ingen far illa där. Beskedet är att de hemlösa Strängnäsbor som bor där ska flyttas så snart som möjligt.

– Det som är viktigt är att de som bor där känner sig trygga, säger Aram Barawe, enhetschef på Migrationsverket i Flen, som hyr rum åt asylsökande på Mälarblick.

Han säger att han inte kände till att det varit konflikter på boendet.

– Om det hade varit så att det fanns hotbilder, då hade vi diskuterat det innan vi flyttade in, men nu visste vi inte så mycket om den frågan. Nu när vi känner till det har vi haft samtal med leverantören, säger han.

De bostadslösa Strängnäsborna, som fått rummen av socialtjänsten, bodde först för sig själva i en del av Arenan mittemot hotell Mälarblick.

Men i januari flyttade ett 20-tal asylsökande in i samma korridor.

Som vi berättade i morse har det funnits personer med missbruksproblem bland socialtjänstens klienter och en av dem, en kvinna, misstänks för flera anlagda bränder på asylboendet.

Hon har själv sagt i förhör att hon tände eld på papperskorgar inne på toaletterna för att skrämma flyktingarna. 

Andreas Hedqvist, platschef på Mälarblick, säger att han ser allvarligt på händelserna, men att situationen nu är under kontroll.

– Vi har inga problem med de boende idag, det finns inga konfrontationer, eller att de har problem att bo tillsammans idag, säger han.

Samtidigt säger han att det inte är optimalt att låta de här två målgrupperna bo tillsammans, och han hoppas att Strängnäsborna ska kunna flytta ut redan nästa vecka.

Men socialtjänsten har inga färdiga boendealternativ i dagsläget, så det är oklart hur snart flytten kan bli av. 

Kvinnan, som suttit häktad misstänkt för bränderna, släpptes vid lunchtid idag, eftersom brottet inte längre rubriceras som mordbrand.

Hennes rum på Mälarblick har tömts och låset på dörren har bytts ut, enligt Andreas Hedqvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista