Roger Tiefensee.
Roger Tiefensee. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Roger Tiefensee (C): Kommunsamarbete kan lösa bristen på modersmålslärare

3:46 min

Flens kommun ska fortsätta att anställa människor med akademisk kompetens, men som saknar formell kompetens som ett sätt att rekrytera och behålla modersmålslärare. Det säger Roger Tiefensee, Centern.

– Mycket handlar om att fortsätta det som vi börjat med, plocka in människor med akademisk kompetens, men som saknar den formella behörigheten som lärare. Sen fortbilda dem under tiden de börjar göra ett jobb i skolan. Förra året gjorde vi en femdagarsutbildning tillsammans med Uppsala universitet och utifrån extrapengar från staten kommer vi fortsätta med utbildning av modersmålslärare. 

Kan ni erbjuda bättre arbetsvillkor?

– Ja, när det blir små tjänster blir det inte attraktiva tjänster. Vi samarbetar med grannkommunerna. Vi har till exempel en lärare som jobbar i Nykvarn och Gnesta kommun. Det kanske inte räcker till full tid, men samarbete med näraliggande kommuner skapar också attraktivare tjänster, säger Roger Tiefensee.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista