Våldtäktsrättegång i Eskilstuna.
Rättegången om våldtäkten i Eskilstuna 2011 inleddes i morse. Foto: Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Man dömd till fyra års fängelse för våldtäkt i Eskilstuna

1:09 min

En35-årig man dömdes idag i Eskilstuna till fyra års fängelse för en våldtäkt i april 2011. Han utvisas också och förbjuds att återvända.

Det var en kvinna på väg hem från jobbet sent en kväll i april 2011, som överfölls av en för henne okänd person. Hon släpades upp för en trappa i en tunnel under järnvägen i centrala Eskilstuna och sedan in i en hiss, där våldtäkten ägde rum.

Mannen sprang sedan från platsen och tog sig också snabbt ut ur landet till Italien.

Polisen fick ett par månader efter händelsen träff på vem gärningsmannen var genom DNA-prov som tagits på offret. Proven matchade en man, som tidigare fällts för en våldtäkt i Boden.

35-åringen lyckades hålla sig undan till s i december, då han togs av franska myndigheter och skickades still Sverige för lagföring.

I rättegången medgav han att han träffat kvinnan, släpat in henne i hissen och också slagit henne, men trots DNA-spåren nekade han våldtäkt.

Tingsrätten fann genom vittnesmål från läkare, kriminaltekniker och vittnen från platsen att kvinnans berättelse var den korrekta och fällde 35-åringen för våldtäkt.

Han dömdes alltså till fängelse i fyra år och utvisning. När det gällde utvisningsbeslutet konstaterade rätten att förhållandena i hans hemland är sådana att man inte kan skicka något dit idag.

Men med hänvisning till hovrättsdomen nyligen gällande en dubbelvåldtäkt i Strängnäs kom man fram till att man ju inte kan veta vilka förhållanden som gäller där vid frigivningen. En ny prövning då görs innan utvisningen verkställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista