En person sträcker sig för att öppna dörren till lokalen för Språkintroduktion. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Nyanlända pedagoger praktiserar i Eskilstuna

3:06 min

Barn- och utbildningsförvaltningen försöker möta den växande andelen nyanlända gymnasieelevers behov med hjälp av Arbetsförmedlingen.

Det var vid jul som Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna skickade en förfrågan om en sammanställning av personer med pedagogisk bakgrund som går snabbspåret hos Arbetsförmedlingen för att lära sig svenska. Nu har sex personer matchats med Eskilstunas tre gymnasieskolor där de gör praktik på språkintroduktionsprogrammet för nyanlända elever.

– Vi har två personer här, en som är matematiklärare och en som arbetat som kurator tidigare, säger Daniel Moberg som är biträdande rektor på Rekarnegymnasiet.

Praktikanterna stöttar lärarna på språkintroduktionsprogrammet och har gjort det i tre veckor. Projektet pågår fram till sommaren.

– Det här är en helt ny situation med alla nyanlända människor som kommer, det känns jättespännande. Jag är så glad över min personal som har tagit emot dem med öppna armar trots att vi står inför stora utmaningar med alla ungdomar som ska in i skolan så tar de sig an dessa människor också, säger Daniel Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista