Långfärdsskridskoåkare.
Långfärdsskridskoåkare. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Isolycka kan bli polisiärt disciplinärende

1:29 min

Den tragiska olyckan vid Vålarö i Nyköpingsskärgården för en månad sen då två äldre långfärdsskridskoåkare omkom kan bli ett polisiärt disciplinärende.

Det var den 19 januari som de två männen gav sig ut för att åka långfärdsskridskor mellan Svärdsklova och Vålarö. Det finns många frågetecken kring tidpunkten och hur det gick till när de gick ned i vaken de omkom i, frågetecken som kanske aldrig får ett säkert svar.

Anhöriga ringde SOS-alarm klockan 16.20 som kopplade vidare till polisen. SOS kopplade då vare sig in andra myndigheter för medlyssning eller larmade flyg- och sjöräddningscentralen i Göteborg, JRCC, trots att det var mörkt och det handlade om äldre män som var ute på skärgårdsis.

Inte heller polisen som hade samma information larmade JRCC förrän efter en och en halv timme, klockan tio i sex.

JRCC svarade då med att omedelbart sätta igång en stor räddningsaktion.

Ärendet har anmälts till polisens avdelning för särskilda utredningar, men en åklagare vid den särskilda åklagarkammaren beslutade att inte inleda någon förundersökning om misstänkt brott i samband med polisinsatsen.

Ärendet ligger nu hos polisens grupp för skiljande- och disciplinärenden för bedömning om en arbetsrättslig utredning ska göras.

Utredaren ska i så fall granska om nån av poliserna som var i tjänst gjort sig skyldig till en tjänsteförseelse, vilket i så fall kan leda till en varning, löneavdrag eller i allvarliga fall avsked.

Enligt Gun Snödahl, chef för gruppen för skiljande- och disciplinärenden i region Öst så ska utredaren i så fall också granska eventuella systemfel, och kan komma med krav på ändringar i polisens arbetsinstruktioner vid eftersök av försvunna personer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista