Fyra personer med uppdragna luvor köar vid ett trähus omgivet av snö. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Det finns tio sovplatser på härbärget och det blir ofta fullt. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Ökat tryck på härbärget i Eskilstuna

"Kommunen straffar ut vissa människor"
1:55 min

Beläggningen har ökat på härbärget i Eskilstuna, och fler hemlösa än tidigare nekas sovplats på grund av platsbrist. Det visar en ny rapport från föreningen Härbärget.

Eskilstunabon Tomas, som inte vill säga sitt efternamn, har sovit på härbärget regelbundet i tre månader.

Han märker av att antalet utsatta människor ökat i Eskilstuna.

– Det håller på att gå åt helvete allting. På något sätt håller Eskilstuna kommun på att straffa ut vissa människor, säger han.

Enligt kommunen är mellan 40 och 50 Eskilstunabor akut hemlösa, men under förra året övernattade 98 olika personer på härbärget. 

Det finns tio platser på härbärget och allt fler får vända i dörren.

Personalen på härbärget tvingades neka folk sovplats vid 165 tillfällen under förra året, i snitt varannan natt. Då är inte EU-migranter medräknade.

Under år 2014 nekades hemlösa plats vid bara 26 tillfällen.

Tomas säger att han brukar hoppas på att hamna i fyllecell om han inte får en sovplats på härbärget.

– Förhoppningsvis är man så pass packad att snuten tar en, säger han.

Trycket på härbärget började öka redan våren år 2014. Till hösten samma år hade beläggningen fördubblats till mellan 7 och 8 personer per natt och de höga nivåerna har hållit i sig under 2015, enligt Carolina Bäck, som ansvarar för det sociala arbetet på föreningen Härbärget.

– Vi har en bostadskris, vilket kanske inte borde kommit som en chock, men effekterna kom ganska chockartat i vår verksamhet. Vi har hög beläggning i stort sett hela tiden. Vi ser skriande behov, säger hon.

Det är inte bara människor med missbruksproblem som kommer hit till härbärget, utan också personer med skulder, som inte kan få ett förstahandskontrakt.

Enligt Carolina Bäck går det snabbt att hamna utanför den reguljära bostadsmarknaden, men vägen tillbaka är mycket lång. Det kan räcka med någon eller några betalningsanmärkningar för att man ska sorteras ut som potentiell hyresgäst. 

Sedan finns det också personer som helt enkelt inte kunnat hitta någon lägenhet på grund av bostadsbristen.

– Vissa har arbeten och har ingen större problematik överhuvudtaget, säger Carolina Bäck, som tycker att Strängnäs kommun är inne på rätt spår när de planerar att bygga enkla modullägenheter för att bota bostadsbristen.

I ett hörn av allrummet på härbärget, där frukosten just har serverats, sitter en lågmäld man med välstruken jeansskjorta och glasögon. Han vill inte medverka i radio, eftersom han inte vill att hans barn ska få veta hur han har det. 

Den anonyme mannen berättar att han hyrde ett rum i en lägenhet här i Eskilstuna förut, men blev tvungen att flytta ut, och inte kunnat hitta något annat boende sedan dess.

Nu har han övernattat på härbärget i flera månader – och samtidigt fortsatt att gå till jobbet om dagarna.

För att vara säker på att få en sovplats måste han köa här utanför från klockan 17 eller 18 på kvällen.

Som P4 Sörmland berättade nyligen har härbärget också besökts av personer i 80-årsåldern med rollatorer. Allt fler ålderspensionärer hotas av vräkning, och det kan till exempel handla om att man på grund av begynnande demens missat att betala hyran eller inte kan hålla rent i sin lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".