Jimmy Jansson med ett papper framför sig på ett bord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Jimmy Jansson (S) efterlyser kapitalstark aktör för att lösa bostadsbristen

6:07 min

En stor kapitalstark aktör med socialt patos och moduler kan vara lösningen på den akuta bostadsbristen. Det säger Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

P4 Sörmland kan idag rapportera om att fler söker sig
till Härbärget och att fler än tidigare nekas sovplats på grund av platsbrist.

Enligt kommunen är mellan 40 och 50 Eskilstunabor akut hemlösa.

Men det är numera inte bara utslagna människor som söker sig till Härberget utan också personer som helt enkelt inte kan hitta någon lägenhet, eftersom det är sådan bostadsbrist.

– Det är ingen ny situation. Vi känner till det och det är ingen bra situation. Dessvärre är det ett problem som i princip all större städer brottas med, så också Eskilstuna. Vi har gått från överskott till bostadsbrist på ganska kort tid. Problemet är att bostadsbyggandet kommer inte igång förrän du har bostadsbrist. Det är en marknad i det där. Det är åt helsicke att vi hamnat där. Men idag bygger vi fler bostäder än under miljonprogrammets tid, men det tar tid och finns inga enkla lösningar. 

Men vad ska den som inte har bostad göra då?

– Jag tror vi behöver ta ett samlat grepp från samhällets parter. Vi har kommunkontrakt och vi har allmännyttan och kommunen tar ett socialt ansvar och det byggs. Men det vore önskvärt att vi hade en stor kapitalstark aktör som äger mark och som skulle kunna tänka sig att bygga lägenheter och som har ett socialt patos och som inte omfattas av det regelverk som gäller kommunen. Man skulle kunna bygga moduler, men det krävs också detaljplaner och vägar och vatten och det tar tid det också. De skulle kunna få hög prioritering när det gäller detaljplaner. Vi jobbar stenhårt med de här frågorna, säger Jimmy Jansson (S). Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista