Trafikolycka på E4an vid Nyköpingsbro. Foto: Pontur Stenberg.
Arkivbild från en olycka i december förra året på E4:an vid Nyköpingsbro. Foto: Pontus Stenberg.

E4 genom Sörmland den mest olycksdrabbade vägen

1:41 min

De senaste fem åren har 18 allvarliga olyckor inträffat på E4 genom Sörmland, varav hälften var dödliga. Det är den mest olycksdrabbade vägen i länet.

KARTA: Trafikolyckor i Sverige 2005-2014

P4 Sörmland pratar med några yrkesförare som ofta långtradare på E4 genom länet och de är mest kritiska mot snöröjningen.

– Underhållet är dåligt, särskilt på vintern, säger André.

– Jag utgick från Mjölby halv tre i natt och sedan passerade jag här. Det snöade och det var inte en plogbil ute, säger Petra.

– Det händer mycket skit, jag har kört långtradare i 34 år och det är några dödsolyckor jag har sett där jag varit som nummer två på plats, säger Lasse Jildengren.

Vad tycker du om säkerheten på vägarna i Sörmland? Du kan kommentera på vår Facebooksida.

Självklart ska motorvägen genom Nyköping belysas.

De senaste fem åren har drygt 250 allvarliga eller dödliga trafikolyckor inträffat i länet och mer än 50 personer dött i trafikolyckor i Sörmland. Det visa siffror från Transportstyrelsens informationssystem, Strada, om vägtrafikolyckor med personskador.

Förutom Europavägarna är det riksväg 53 mellan Nyköping och Eskilstuna och 55 mellan Katrineholm och Strängnäs som är de mest olycksdrabbade vägarna.

Samtidigt sker en stor del av olyckorna inne i tätbebyggt område, där fotgängare eller cyklister kan ha skadats eller dödats.

E4:an genom Sörmland är en olycksdrabbad väg och 2010 sattes särskilda informationsskyltar upp, vid länsgränserna på E4, med anledning av dödsolyckorna utanför Nyköping.

Särskilt olycksdrabbad är den del av E4 som passerar centrala Nyköping. Sedan några år tillbaka är också hastigheten där sänkt, för att öka särkerheten.

– De som ser att det är sänkt hastighet bromsar in, men det är ju inte alla som gör det. Då undrar man, var är polisen när man behöver dem? säger Lasse Jildengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista