Korridor. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
Landstinget Sörmland är just nu i full gång att lösa sommarbemanningen. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.

Tufft läge inom vården i Sörmland inför sommaren

Maria Söderkvist, divisionschef: Vi kommer göra allt
1:11 min

Läget inför bemanningen inom vården ser mycket ansträngd ut inför sommaren. 

Landstinget Sörmland är just nu i full gång att lösa sommarbemanningen.

Det är sjuksköterskor som är svåra att få tag på och trots stora kraftsamlingar ser det tufft ut inför sommaren, säger Maria Söderkvist som är divisionschef för Medicinsk Service på Landstinget Sörmland

– Eftersom vi redan i dagsläget har en stor brist på sjuksköterskor så har vi redan ofrivilligt stängda vårdplatser, så vi går alltså in i sommarplaneringen med en kraftigt reducerad verksamhet.

I dagsläget är ett hundratal vårdplatser redan stängda på grund av personalbrist. De flesta av dem är på Mälarsjukhuset och enligt Maria Söderkvist är det också Mälarsjukhuset som står för de största utmaningarna i sommar. 

– Det är där den stora utmaningen är och det är där vi inte har så stort inflöde utav sjuksköterskor.

Redan innan jul påbörjades planeringen av sommaren. Landstinget har beställt hyrsjuksköterskor och sjuksköterskor som jobbar inom andra verksamheter i landstinget har fått förfrågan om att komma in och jobba på klinikerna.

Dessutom kommer landstinget att anställa personal som kommer jobba med vårdservice, som att städa och tvätta sängar, fylla på i förråd och orda med måltider åt patienterna.

Det ska avlasta sjuksköterskor så att de kan jobba mer vårdnära.

Men det är för tidigt att säga hur sjuksköterskesituationen kommer att se ut i sommar, säger Marie Söderkvist, divisionschef för Medicinsk Service på Landstinget Sörmland,

– Vi kommer göra allt vi kan för att förbereda oss så bra vi bara kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".