Ålder och ort avgör om kvinnor går på mammografi

Ålder och var man bor påverkar om kvinnor går till mammografi eller inte. Det visar forskning vid Mälardalens högskola.

Forskare vid Mälardalens högskola har kartlagt deltagandet i mammografin i Mälardalsregionen och undersökningen visar att kvinnor mellan 45 och 69 år är mer benägna att delta i mammografiundersökningar och generellt ökar deltagandet ju äldre man blir.

Av de dryga 52 000 kvinnorna i de tio kommuner som har undersökts så var det knappt 10 000 som inte gick trots att de blivit kallade.

Bor man längre bort än fyra mil från mammografimottagningen går man mer sällan och testar sig, enligt forskarna.

Forskarnas slutsats är att det inte är lika villkor att alla kvinnor erbjuds mammografi utan man måste anpassa insatserna så att man tar hänsyn till människors olika förutsättningar och behov och att man tar reda på varför en del kvinnor avstår.

En ny studie ska göras och då ska forskarna intervjua kvinnor om varför de valt eller inte valt att gå eller inte gå på mammografiundersökningar. Målet är att ta reda på vilka hinder som de upplever finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista