Foto: Stian Lysberg Solum/TT.
Foto: Stian Lysberg Solum/TT.

EU-migranter får skydd på nytt nattcafé i Eskilstuna

0:47 min

Efter att flera EU-migranter i Eskilstuna vittnat om att dom utsatts för hatbrott, så har föreningen Härbärget öppnat ett nattcafé där man kan få skydd på natten.

Föreningen planerar ett härbärge för EU-migranter, men det har dragit ut på tiden, eftersom kommunen inte är nöjd med brandskyddet.

Men kraven på brandskyddet gäller bara om folk övernattar där, och därför har man istället öppnat ett nattcafé, säger Carolina Bäck i föreningen.

– De nätter där vi kan bemanna med volontärer som ställer upp har vi ett nattcafé mellan 22 och 06 av humanitära skäl för att inte människor, de kallaste nätterna, inte ska behöva ligga ute i tält, utan man får komma in och dricka varm dryck och sitta i lugn och ro.

Men de får inte sova där?

– Nej, vi har inte tillstånd till de och det handlar handlar också att trygga de som varit extremt utsatta, de som bott runt tågstationen, i tunneln, och blivit utsatta för en hel del hatbrott nattetid. Folk har blivit misshandlade och överfallna av ungdomsgäng. För dem betyder det oerhört mycket att få komma in och känna att här är jag trygg över natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista