Sjuksköterna vaccinerar patient. Foto: Claudio Brescian/TT.
Vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs har på sju veckor fått 2700 listade patienter. Foto: Claudio Bresciani/TT

Många listade sig snabbt på ny vårcentral Strängnäs

1:34 min

I Strängnäs har den nya landstingsdrivna vårdcentralen Mäster Olof på sju veckor fått 2700 listade patienter.

Verksamhetschefen Christina Engsander är mycket nöjd med utvecklingen, men säger att det egentligen borde vara fler.

– Jag tror inte att befolkningen känner till det, att huvuddelen av pengarna vi får kommer från antalet listade patienter.

Det var i höstas som landstinget i Sörmland bestämde sig för att starta upp en ny vårdcentral i Strängnäs där huvuddelen av personalen kommer från den privatdrivna vårdcentral som blivit uppköpt men där personalen sa upp sig när de fick nya ägare.

När den nuvarande vårdcentralen var privat hade den nästan 7000 listade patienter men när den slog upp portarna i centrala Strängnäs med landstinget som arbetsgivare fick man börja om från noll.

– Det är klart att vi kommer ha svårt att hålla vår budget i år, men det här man ju från landstingets sida räknat med.

Det hela har gått fort, så fort att inte ens landstingets marknadsföringsavdelning uppenbarligen inte hängt med. Så sent som för ett par veckor sen fick nyinflyttade broschyrer i brevlådan där inte det nya alternativet fanns med. 

– Jag hoppas att de som är nyinflyttade nu inte får det, säger Christina Engsander, som när P4 Sörmland berättade om missen, hörde av sig till landstinget för att få det ändrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista