Worcestershire marinerad lax med fänkål och svart spagetti.
Worcestershire marinerad lax med fänkål och svart spagetti. Foto: Malin Randeniye.
Mat med Malin

Recept: Worcestershire-marinerad lax med fänkål och svart spagetti

"Mycket smak men ändå mild"
1:45 min

Alla smaksättarsåser är fantastiska att marinera i. Låt gärna laxen ligga i marinaden ett dygn för att få riktigt med smak.

Hör Malin om smaksättningssåser i eftermiddag kl 15.30

Svart spagetti är inte nödvändigt här, det går egentligen lika bra med vanlig pasta.

4 portioner

  • 400 g laxfilé
  • ½ dl Worcestershiresås
  • 200 g svart pasta
  • 2 fänkålshuvuden
  • 2 röda äpplen, gärna Ingrid Marie
  • Salt
  • Neutral olja till stekning

Dela laxen i portionsbitar och lägg i en plastpåse, häll på Worcestershiresås och pressa ut luften ur påsen.

Låt laxen marinera i minst 3 timmar i kylskåp men gärna över natten.

Koka upp välsaltat vatten till pastan.

Ta ut laxen ut påsen och torka den torr med hushållspapper.

Hetta upp lite olja i en stekpanna på medelsvag värme och låt laxen tillagas varsamt. Låt laxen ligga still i stekpannan så att den får en brynt yta. Lyft över laxen på att fat när den är genomstekt.  

Skiva fänkålen och tärna äpplet med skalet på. Mjukstek fänkålen i samma stekpanna som laxen och tillsätt eventuellt lite mer olja eller lite vätska från pastavattnet om fänkålen verkar fastna. Tillsätt äpplena och låt dem bli varma. Smaka av med salt.

Koka spagettin al dente och servera med laxen och fänkålen.

/Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".