Smaksättningssåser.
Smaksättningssåser. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: En bra smaksättare ska funka till allt

2:32 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye guidar oss bland smaksättarsåser.

Diskutera smaksättarsåser med Malin på vår Facebooksida.

Jag tycker alltid att det är spännande att öppna andra människors kylskåpsdörrar och se vad som gömmer sig i just de där hyllorna som finns i dörren.

Jag fascineras alltid över hur många olika smaksättningssåser, sojasåser, tillbehörssåser och heta såser som brukar trängas på de där hyllorna.

Det är kanske inte så konstigt, det finns ju tusentals av dem i affären och många gånger behövs det kanske i ett recept och sedan står de bara där och väntar på att du ska laga samma recept igen.

Av den anledningen brukar jag vara försiktig med att använda udda smaksättningssåser i recept jag skapar, jag vet att det brukar vara trångt nog ändå på de där hyllorna. Därmed inte sagt att de inte är bra att ha i matlagningen.

En bra smaksättningssås ska vara som en kraftinjektion i maträtten.

När smakerna inte riktigt lirar med varandra ska man kunna plocka fram sin smaksättare, skvätta i lite och vid nästa provsmakning så är allt i en bra balans.

Egentligen behöver du inte så många olika sorter - det är snarare viktigt att förstå vilken roll de spelar i maten.

Heta såser som tabasco eller hotsauses brukar ofta vara olika variation på vinäger och chili. Det är främst hettan man vill åt för att lyfta maträtten men den lilla syran gör också sitt till. Välj en sort som du gillar och använd den i alla recept som kräver den typen av såser.

För sojasåser brukar jag skilja på ljusa och mörka sojasåser eftersom de är så olika i smaken. De mörka sojasåserna är de som skiljer sig mest i kvalitet och smak så där kan det vara bra att testa sig fram till en bra variant. Grundregeln är mörk kinesisk soja i matlagning och ljus japansk till, men det finns undantag så klart.

Det finns också en hel del såser som verkligen tar smaksättningen på allvar och innehåller de flesta av grundsmakerna i koncentrerad form.

Ketchup innehåller sött, salt, surt och umami, HP-såsen ger också viss beska.

Worcestershiresås tar steget ännu längre och adderar lite lätt rökighet och hetta också och det är säkert därför den är många kockars favorit.

Jag brukar ofta låta smaksättningssåserna gå i mot slutet av matlagningen när allt annat fått sätta sin smak, då är det lättare att bedöma hur mycket som behövs för att lyfta smakerna i rätten. Här får du tänka ungefär som med salt, att du tillsätter lite i taget och smakar av.

Jag skulle tycka att det vore roligt att veta vad just du har för smaksättare i ditt kylskåp, vilka är dina favoriter och har du någon sås som du inte har en aning om hur du ska använda?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista