Västa Storgatan i Nyköping. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
I Nyköping ökade befolkningen mest i förhållande till befolkningen 2015 i jämförelse med de andra kommunerna i länet. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Allt fler invånare i Sörmland - Trosa växer mest

1:29 min

Folkmängden i Sörmland ökade förra året med drygt 3000 invånare och ökningen i procent är störst i Trosa. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Folkmängden ökade i alla kommuner i Sörmland. Sörmland hade 283 712 invånare 31 december 2015.

I Eskilstuna ökade befolkningen i antalet personer räknat mest, med drygt 1100 personer, men i förhållande till antalet invånare så ökade antalet invånare i Trosa mest och därefter Nyköping.

– Jag tror att det handlar om två saker. För det första är Nyköping idag mer än för 10-15 år sen mer en del av en växande Stockholmsregion. Vi bejakar också det genom att försöka förbättra kommunikationerna och ge bilden av att vi är en del av den växande regionen, och då blir vi ett alternativ i den regionen. Det andra är att man måste jobba hårt med att det byggs fler bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, socialdemokraten Urban Granström. 

I Strängnäs och Katrineholm var befolkningstakten minst i Sörmland procentuellt sett. Ökningstakten var ungefär lika stor i de kommunerna 2015.

Flen, Vingåker och Oxelösund har ett så kallat födelseunderskott, det vill säga det dog fler jämfört med hur många som föddes, enligt SCB.

Inflyttningen av personer från andra delar av Sverige är starkast i Eskilstuna.

Summan av antalet som flyttade in i Sörmland från övriga Sverige och antalet som flyttade ifrån är nästan lika stort, 9000 personer. 

På andra plats kommer Nyköping och Strängnäs. Men det är fler som flyttar till Nyköping från andra delar av Sörmland än som flyttar till Eskilstuna från andra delar av Sörmland.

Om man jämför antalet inflyttade med antalet utflyttade, det så kallade flyttningsnettot, så har Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna en positiv utveckling med fler invånare från de andra sörmländska kommunerna som har en negativ utveckling.

Flen, Katrineholm, Eskilstuna och Vingåker har dessutom minussiffror i statistiken när det gäller antalet invånare som flyttat till andra delar av Sverige i förhållande till antalet som flyttat till de kommunerna.

I Sverige ökade befolkningen rekordmycket, mycket beroende på invandringen.

Männen är nu fler än kvinnorna i Sverige, enligt den senaste befolkningsstatistiken.

Befolkningen ökade med 103 662 personer och var vid årets slut 9 851 017 personer. Till 77 procent härrörde ökningen från det så kallade invandringsöverskottet, alltså skillnaden mellan invandrade och utvandrade.

Kvinnorna har genom historien alltid varit fler än männen, men numera är männen i majoritet. Det beror inte bara på att fler män invandrar utan också på att männens medellivslängd ökar snabbare än kvinnornas.

Kolla in befolkningsutvecklingen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista