Gryning på väg 53 mellan Råby och Husby utanför Nyköping, en olycksdrabbad väg, enligt polisen.
Det är stor risk för viltolyckor mellan Råby och Husby utanför Nyköping, enligt polisen. Foto: Josefin Lundin.

Stor risk för viltolyckor mellan Råby och Husby utanför Nyköping

1:05 min

Riksväg 53 och 55 är de farligaste landsvägarna i Sörmland. Rådjursolyckor är vanligast av viltolyckorna.

Reporter Josefin Lundin träffade Jan Olevall, viltsamordnare vid polisen, mellan Råby och Husby norr om Nyköping, där relativt många viltolyckor inträffar.

– De går ju ofta på samma ställen år efter år och de är ju där maten finns. Här mycket finns mycket tallplantor och då är älgarna här så det är stor risk att krocka med en älg här.

Det är ungefär 2000 viltolyckor varje år och hälften är rådjursolyckor. Vildsvin och dovhjort kommer på andra och tredje plats och älgolyckor på fjärde plats.

– Älgarna är mycket högre än andra djur och hamnar i vindrutan och in i bilen. De största skadorna ger vildsvinen, för de stora och tunga, och skador motorn, men älgolyckorna är farligast, säger Jan Olevall.

E4:an genom Sörmland, särskilt förbi Nyköping, är den mest olycksdrabbade vägen i länet. På andra och tredjeplats kommer väg 53 och 55. Rådjursolyckor är vanligast av viltolyckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista