Anna Götzlinger sitter på en bänk på trappen till ett gammalt Fristadshus. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Anna Götzlinger, stadsantikvarie har skrivit boken "Du usla stad som kallas fri- Eskilstuna Fristad från då till nu". Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Fristadsreservatets framtid ska utredas - igen

2:36 min

Ett förslag som gör det möjligt att bygga bostäder på platsen ska tas fram, men en förutsättning för det är att husen flyttas.

Kommunledningskontoret i Eskilstuna ska tillsammans med Stadsbyggnadsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden pröva möjligheterna att bygga bostäder på platsen för Fristadsreservatet som ligger i hörnet där Bruksgatan möter Nygatan. Detta efter ett medborgarförslag som togs upp av kommunstyrelsen i januari.

Det pågår en diskussion i Eskilstuna om att bevara husen på platsen, flytta dem eller riva dom. Antikavrien Anna Götzlinger på Eskilstuna Stadsmueseum har tidigare sagt att hon tycker att man ska bevara husen eftersom de är en viktig del av fristadstiden.

Fristaden, som var en del av Eskilstuna, var under 1700-talet skattebefriad för inflyttande metallarbetare som startade smedverksamhet i staden. 

Det är inte första gången som Fristadsreservatets framtid utreds. Anna Götzlinger är antikvarie på Eskilstuna Stadsmueseum och har skrivit boken "Du usla stad som kallas fri - Eskilstuna Fristad från då till nu" som handlar om själva fristadstiden och hur den uppkom.

– Men också om alla de utredningar och idéer som har funnits på senare år om vad man skulle kunna använda det här området till. Den sista smeden var faktiskt verksam här till början av 1960-talet, men efter det har det gått runt "vad ska vi göra, hur ska det gå", säger Anna Götzlinger.

Historien går runt, runt och Anna Götzlinger tror att det behövs idéer och tips utifrån för att komma fram till något svar på frågan.

– Det absolut bästa vore de kunde vara tillgängliga för allmänheten för att kunna göra det möjligt att berätta om fristadens historia och se en sådan här miljö på riktigt, men det kräver en hel del, säger Anna Götzlinger.

Hon tycker att man ska bevara dem. Sarita Hotti (S) är Stadsbyggnadsnämndens ordförande och en av dem som ska se över Fristadsreservatets framtid.

– De är tre hus som står naturligt och står bra där och är i bättre skick om man läser besiktningsprotokollet, då tycker jag de ska vara kvar, säger Sarita Hotti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista