Karta och info: Sjöräddningsresurser i Sörmland

Det är glest med räddningsresurserna längs Sörmlandskusten om en olycka skulle inträffa på is. Längs kusten och i Mälaren är det staten som ansvarar för räddningsinsatserna och det är Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg, JRCC, som leder och samordnar arbetet.

Kartan visar de statliga sjöräddningsområdena i Sörmland samt var svävare och flyg finns (positionerna är ungefärliga). Länets sjöar ansvarar respektive räddningstjänst för.
Källa: JRCC:s SAR-register

På JRCC: s SAR-lista (Search and rescue) över Sörmland finns totalt fem svävare med. Tre i Strängnäs i Mälaren, varav en som tillhör Svenska Sjöräddningssällskapet SSRS och två vid Sörmlandskusten, varav den ena som ligger i Trosa tillhör SSRS.

Dessutom finns kustbevakningsflyget vid Skavsta med värmeavkännade kameror. Till detta kommer en svävare som Kustbevakningen tillfälligt flyttat upp från Gryt i Östergötland till Oxelösund.

Vid isolyckan utanför Vålarö den 19 januari var SSRS:s svävare i Trosa på service och inte tillgänglig, inte heller svävaren vid Studsviks brygga kom till användning. Istället tvingades JRCC kalla in SSRS: s svävare från Arkösund och från Dalarö, varan den som trailades från Arkösund var snabbast på plats, cirka ett par timmar efter det att JRCC fick larmet om olyckan strax före klockan 18.00.

Vid räddningsinsatsen deltog också helikopter med värmekamera från Norrtälje.

Utöver de statliga räddningsresurserna, så förfogar de kommunala räddningstjänsterna över resurser som kan användas från land och 300 meter ut på is, så som ytbärgare och hansabrädor. Dessutom har räddningstjänsten dykare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista