Jimmy Jansson med ett papper framför sig på ett bord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
30 år sedan mordet på Olof Palme

Upprepade hot mot Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S)

"Det är en brutalisering i språkbruket"
1:37 min

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) har hotats flera gånger under sin politiska karriär. Det senaste i raden av hot kom för bara några veckor sedan.

På söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades och P4 Sörmland uppmärksammar det på olika sätt idag. Vad gjorde du när du möttes av beskedet att statsministern blivit skjuten? Berätta på vår Facebook-sida.

Det var nyligen som Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) upptäckte meddelandet från en anonym näthatare i sin inkorg.

Meddelandet, grovt hatiskt och hotfullt, innehöll bland annat en önskan om att Janssons barn skulle skjutas precis som offren i terrorattacken på Utöya. Men eftersom det inte innehöll något konkret hot och balanserade på rätt sida av vad som är straffbart i praktiken, lät Jimmy Jansson saken bero.

– Det är klart det påverkar en. Allt annat vore att ljuga och så är det nog för många förtroendevalda, men det handlar ju om fler, om journalister och företagsledare också, säger han.

Han beskriver sig själv som avtrubbad efter sina många år i politiken.

– Tyvärr, skulle jag säga.

Men han är inte ensam om att ha känt sig utsatt för hat och hot. En rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, slog fast att 27 procent av de sörmländska politikerna under valåret 2014 kände sig utsatta och hotade vid något eller några tillfällen.

Det är svårt att säga hur den siffran skulle se ut i dag, men de tidigare årens undersökningar av samma slag vittnar om att utsattheten generellt är större under just valår.

Oaktat det beskriver Jimmy Jansson problemet med ett allt hätskare samhällsklimat och diskussionston som direkt skadligt. Men att ge efter för påtryckningarna är inget alternativ.

– Då vinner de ju, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".