Akutmottagningen på Nyköpings Lasarett
Akutmottagningen på Nyköpings lasarett. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio

Nytt projekt ska korta väntetiderna på akuten på Nyköpings Lasarett

1:50 min

Multisjuka eller kroniskt sjuka ska få snabbare hjälp när dom söker sig till akuten på Nyköpings lasarett. Väntetiderna är ofta långa för de som inte är akut sjuka, men ett nytt projekt ska påskynda processen.

Landstinget satsar nämligen på ett pilotprojekt som ska korta väntetiderna för de som ofta får spendera många timmar i väntrummet trots att de behöver vård.

Som Kristina Enkvist som väntat på en vårdplats i över tjugo timmar.

– Jag var är hela dagen i går, till klockan halv ett i natt. Sedan kom jag hit vid nio i morse igen och sedan dess har jag suttit eller legat här hela dagen. Jag är van vid detta, jag har många åkommor, men det är tråkigt, säger hon.

I Sörmland pågår just nu flera projekt för att förbättra vården. Ett av dem är just detta som handlar om att korta tiden för de som kommer till akuten i Nyköping som behöver sjukhusvård och inläggning - men som ofta får vänta länge eftersom dom inte är akut sjuka.

Inocenti Lemessov är ST-läkare på Akutmottagningen på Nyköpings lasarett. Han berättar att man i dag gör en snabb bedömning av de som kommer in på akuten och prioriterar hur akut läget är.

– De patienter som faller ut som en röd eller orange patient har alltid företräde eftersom deras åkomma måste omhändertas mycket snabbare. De gula och gröna får vänta beroende hur stort trycket är med de röda och orangea, säger han.

Kroniskt sjuka eller multisjuka personer hamnar ofta långt ner i prioriteringsordningen trots att dom ofta behöver läggas in.

Men det är inte bra för kroniskt eller multisjuka personer att vistas för länge på akutmottagningarna, det säger Maria Söderkvist som är chef på Medicinsk Service på Landstinget Sörmland. Och det är därför landstinget nu drar i gång det här projektet som går ut på att multisjuka personer ska kunna komma till en vårdavdelning på en gång, i stället för att sitta och vänta.

– Dels kortar man vårdtider och dels hinner inte patienten försämras ytterligare på grund av en lång vistelsetid på akuten där man i bästa fall kanske får ligga på en brits.

Kristina Enkvist som är multisjuk och väntat länge på vård tror att det här är en bra väg för landstinget att gå.

– Det är naturligtvis positivt, men jag tror det kommer behövas mer resurser.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista