Regeringens utredare av den nationella alarmeringstjänsten, Stefan Carlsson.
1 av 2
Regeringens utredare av den nationella alarmeringstjänsten, Stefan Carlsson. Foto: Länsstyrelsen Kalmar
Långfärdsskridskoåkare.
2 av 2
Långfärdsskridskoåkare. Foto: Per Thyrén

Oacceptabelt menar regeringsutredare om brister i samarbete vid isolycka

0:57 min

Myndigheternas insatser vid isolyckan vid Vålarö utanför Nyköping för en månad sen är ett exempel på att samarbetet mellan myndigheter borde kunna fungera bättre, enligt regeringens nyutnämnde utredare av landets alarmeringstjänst, Stefan Carlsson.

Karta och info: Sjöräddningsresurser i Sörmland

Regeringens utredare Stefan Carlsson har nyligen fått uppdraget att utreda den framtida allarmeringsfunktionen i landet och hur myndigheternas samarbete ska förbättras. Stefan Carlsson är annars landshövding i Kalmar.

Stefan Carlsson fick frågan om myndighetssamarbetet i samband med att vi i våra sändningar rapporterade om Friluftsfrämjandet i Nyköpings rapport om isolyckan.

Friluftsfrämjandets rapportförfattare, Rebecca Stenberg, riktar i rapporten kritik mot att det tog en och en halv timme innan polisen kontaktade sjöräddningen eftersom man utgick från sina instruktioner för försvunna personer - trots att man visste att det handlade om äldre långfärdsskridskoåkare på havsis. I instruktionerna för eftersök av försvunna personer nämns inte samarbete med sjöräddningscentralen.

– Det finns en stor utvecklinspotential vad det gäller att uppfylla lagens andemening om samverkan, det tycker jag nog. Och den här strategin som polisen har för landsök den är nog lite av ett systemfel när det kommer till is, säger Rebecca Stenberg.

Stefan Carlsson har inte fördjupat sig i det aktuella ärendet men säger som svar på frågan om han anser att det här kan vara ett exempel på ett myndighetssamarbete som kunde fungera bättre, att han gör det.

– Ja det är klart att det kan vara, det låter ju ganska oacceptabelt att det är på det där sättet, så att det är väl just den där typen av brister som bland annat är det som ligger till grund för att jag ska utreda frågan, säger Stefan Carlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista