Markus Lehtikevari, pappa till dotter med modersmålsundervisning i finska i Oxelösund.
1 av 2
Markus Lehtikevari, pappa till dotter med modersmålsundervisning i finska i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
#minspråk

För lite tid för minoritetsspråk i många skolor i Sörmland

2:16 min

De flesta elever som läser de nationella minoritetetsspråken som modersmål i grundskolan får undervisning i en timme eller mindre i veckan, vilket är långt under experternas rekommendationer.

Karta och info: Så mycket minoritets­språk ger kommunerna i Sörmland

Sveriges Radio har i en enkät till landets alla kommuner ställt frågor om modersmålsundervisningen i grundskolan i de nationella minoritetsspråken jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Svaren vi fått visar att eleverna i de allra flesta kommuner får undervisning i som mest en timme i veckan, vilket är långt under experternas rekommendationer på allra minst tre timmar i veckan, 180 minuter.  

Markus Lehtikevari har en dotter som läser finska som modersmål i Oxelösund. Där har kommunen nyligen ökat modersmålsundervisningen till 45 minuter i veckan. Han tycker att undervisningen fungerar mycket bra och att dottern tycker att det är roligt. Men 45 minuter i veckan är alldeles för lite, menar han.

– Jag tycker att man kunde nästan dubbla tiden. Det är en lektion i veckan och på en vecka hinner barnen glömma mycket. Hade man det två gånger i veckan tror jag att det skulle vara bättre, säger han.

Och förutom Katrineholm som enligt de svar vi fått från kommunerna inte har någon modersmålsundervisning alls i finska i grundskolan idag, så ligger Oxelösund med sina 45 minuter i veckan i botten i Sörmland, trots ökningen.

Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs, Gnesta och Vingåker ligger på mellan 50 minuter och en timma, bara Flen och Trosa svarat att de erbjuder mer än en timma per vecka.

Och med drygt 36 000 invånare med finsk bakgrund i Sörmland så är finskan det största av minoritetsspråken i länet.

Men enligt Markus Lehtikevari så är det många i hans generation som aldrig fick lära sig finska som barn.

– För de första som kom hit var det nog lite skammigt, så det är nog många som inte lärt sina barn finska. Men idag hör man att det är många som ångrar det, säger Markus Lehtikevari. 

Och situationen är i stort densamma för de andra minoritetsspråken. Den tid som eleverna får för modersmålsundervisningen är betydligt kortare än vad experter rekommenderar.

– Inom Europarådets arbete där man rekommenderar olika länder att ha en typ av miniminivå för den här typen av undervisning där Sverige ligger i absolut bottennivå så brukar man räkna med fyra, fem timmar i veckan. Och tre, fyra timmar är väl en sorts minimum som man överhuvud taget kan acceptera som godkänt ur den synvinkeln att det ska räcka till, till nånting. En timme i veckan det är alltså väldigt lite, säger Jarmo Lainio som är professor i finska vid Stockholms universitet.

Markus Lehtikevari vill att hans dotter ska få finskan med sig och då är modersmålsundervisningen i skolan viktig, menar han. Hans sambo är inte finskspråkig, så hemma är det han och dottern som pratar finska med varandra.

– Vi kör ju lite som att det är hennes och mitt hemliga språk då som inte mamma förstår, och då tycker hon att det genast blir mer intressant. Och så kan hon ju prata med mina föräldrar som bor här i Oxelösund och förstå dem. Och så är vi varje sommar i Finland och då kan hon ju förstå ganska mycket när hon leker också, så jag tror att det är väldigt bra, säger Markus Lehtikevari.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista