Mälarsjukhusets entré i Eskilstuna. Foto: Anastasia Konstadinidis/Sveriges Radio
Mälarsjukhuset. Foto: Anastasia Konstadinidis/Sveriges Radio

Landstinget Sörmland satsar på traineeprogram för nyexaminerade sjuksköterskor

1:30 min

Satsningen görs för att fler sjuksköterskor ska känna sig trygga i sin yrkesroll och vilja jobba inom den sörmländska sjukvården.

Ted Nilsson studerar sista året på sjuksköterskeutbildningen på Mälardalens Högskola och är en av dem som kommer söka programmet.

– Jag tror att man får en annan trygghet i sin yrkesroll som sjuksköterska om man får gå runt på olika avdelningar och se hur verksamheten fungerar. Dels lär man känna personalen och dels får man större kunskap om patientgrupperna, säger han.

Det här betyder att man som nyutbildad sjuksköterska kan få en anställning på något av länets sjukhus där man jobbar på tre olika avdelningar under 1,5 år. Tanken är att man som ny sjuksköterska ska få en bredare bild av den Sörmländska vården.

– Vi är ute efter att få trygga sjuksköterskor som vet vilka förväntningar som ligger på dem, hur man jobbar med kvalité och patientsäkerhet i Sörmland och ge en trygg och säker start i deras yrkesbana, säger Maria Söderkvist som är chef på Medicinsk Service på Landstinget Sörmland.

Två gånger om året, i anslutning till terminsavslutningarna, kommer nya omgångar av traineeprogram att starta.

Ted Nilsson som tar sjuksköterskeexamen i sommar tror att det här är ett bra sätt att bli trygg i sin yrkesroll.

– Just att jobba på sjukhus är ju en speciell grej och det är mycket som inte sägs på utbildningen om just det, utan det lär man sig först när man kommer ut i verksamheten. Traineeprogrammen kan ju ge ännu större kunskap om de olika verksamheterna, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista