Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malins recept: Äggvåfflor med kräftröra

Publicerat måndag 21 mars 2016 kl 15.30
"En enkel våffelsmek innehåller sånt man har hemma"
(2:02 min)
Våfflor med kräftröra.
Våfflor med kräftröra. Foto: Malin Randeniye.

Tänk på att våfflor är godast nygräddade men att smeten fungerar bra att spara i kylskåpet i minst ett dygn.

Det här receptet går lätt att dubbla eller halvera beroende på hur många våfflor du vill ha.

Våfflor (8-10 st)

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 klick smör till våffeljärnet.

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke med en ballongvisp. Tillsätt hälften av mjölken och rör ut till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, smöret och äggen och blanda om igen till en jämn smet.

Hetta upp våffeljärnet tillsammans med en klick smör. Du behöver i regel bara smörja järnet inför första våfflan. Grädda våfflorna tills de slutat ånga om dem och de blivit gyllene. Servera direkt med röran.

Kräftröra

  • 170 g (avrunnen vikt) kräftstjärtar i lake
  • ½ dl lätt crème fraiche
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1 tsk finhackad dill
  • Salt och peppar

Grovhacka kräftstjärtarna och blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera till våfflorna.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".