Imamen Abdel Haqq Kielan
1 av 2
Imamen Abdel Haqq Kielan i Stora Moskén Foto: Michael Berwick
"Eskilstunabrevet" mot våldsbejakande extremism.
2 av 2
"Eskilstunabrevet" mot våldsbejakande extremism.

"Eskilstunabrevet" tar avstånd från extremism

1:39 min

Alla sunnimoskeér i Eskilstuna och därmed majoriteten av stadens muslimer har nu skrivit under ett särskilt "Eskilstunabrev", där de bland annat tar avstånd från våldsbejakande extremism.

–Det är ju ett dokument, i det här fallet om samarbete. Och de som ställt sig bakom det kan vara mer eller mindre engagerade, men de har ändå ställt sig bakom, så vi har en enad front mot våldsbejakande extremism i Eskilstuna. Alla muslimer ställer sig bakom det, säger  Imamen Abdel Haqq Kielan.

Också Al-Hudamoskén i Flen har skrivit under brevet. Och nu planerar undertecknarna sprida initiativet till Oxelösund och Nyköping.

Katarina Reigo är lokal samordnare av Eskilstunas arbete mot våldsbejakande extremism och hon välkomnar de muslimska församlingarnas brev.

–Genom att ta ett tydligt avstånd och visa på den här toleransen så sänder man ju ett budskap om att den här verksamheten inte ska finnas hos oss, säger hon.

Vid Centrummoskén tar besökaren Fahed Maddouri kraftigt avstånd från alla extrema uttryck i religionens namn.

–Jag vill verkligen påverka, om vi inte står upp mot det här idag så blir  det för sent i morgon.


Michael Berwick
michael.berwick@sverigesradio.se
016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista