Personer vid entrédörr. Foto: Niklas Luks/nyhetsfoto.se
Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Niklas Luks/nyhetsfoto.se

Misshandel mest anmälda brott kopplat till flyktingar och asylsökande

1:03 min

Misshandel är det mest anmälda brottet i Polisregion Öst som gjorts mot eller av flyktingar och asylsökande på asylboenden eller ute i samhället.

Polisen har nu avslutat sin så kallade särskilda händelse som fick namnet Alma och handlade om händelser relaterade till flyktingströmmen.

Och bland händelserna så har polisen i Polisregion Öst hanterat 349 ärenden som rubriceras som brott. Av dem har 77 skett i Östergötland, 101 i Sörmland och 171 i Jönköpings län.

Det handlar om brott som begåtts mot eller av flyktingar och asylsökande, på boenden eller ute i samhället. Och en tredjedel av anmälningarna gäller misshandel. 

– Sedan finns det ju andra brott i anknytning till en misshandel till exempel ofredande och olaga hot som ofta föregår ett slagsmål där någon part blir skadad, säger polismästare Johan Levin, chef för den regionala utredningsenheten i Polisregion Öst, dit Sörmland hör. .

Är det trångt på flyktingboendena, är det därför det blir så här?

– De här boendena förtätas ständigt mer och mer. Och det är grupper av människor som under normala omständigheter aldrig skulle kunna tänka sig att bo ihop - nu får de bo på samma ställen.

– Då uppstår med naturlighet irritation och då ligger naturligtvis misshandel nära till hands eller olaga hot, säger Johan Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista