Rektor Jonas Axelsson utanför entrén till den nya skollokalen Prins Wilhelm.
Rektor Jonas Axelsson utanför entrén till den nya skollokalen Prins Wilhelm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Elevernas säkerhet i fokus vid skolflytt till köpcentrum

1:23 min

När Prins Wilhelmgymnasiet i Flen i dagarna flyttar in i nya lokaler i köpcentret Lästen i Flens centrum så är säkerheten på skolan en aktuell fråga.


Vid lokalerna har till exempel personer med alkoholproblem tidigare samlats, vilket skapat en viss oro bland elever när de var på rundvisning i lokalerna inför gymnasievalet.

– Det känns lite otryggt att ha dem i närheten, säger Farhat Azizi.

– Det är skolan och elevernas plats för att arbeta. De har ingeting där att göra för att störa och göra så att eleverna känner sig otrygga, säger Sebastian Räisänen.

Efter sportlovet flyttar gymnasieskolan Prins Wilhelm från skolområdet vid Stenhammarskolan till nyrenoverade lokaler i kvarteret Lästen i centrala Flen, något som kommunen hoppas ska bli ett lyft både för gymnasieskolan och för själva centrumet där butikslokaler gapat tomma. Och Jonas Axelsson rektor på skolan förstår elevernas oro för att alkoholpåverkade personer samlas vid skolan.

– Så ska det inte vara nära en skola. Jag har pratat med polisen som har agerat direkt och vi jobbar med det på flera plan, säger rektor Jonas Axelsson.

Efter skoldådet i Trollhättan i höstas och med det nya läget mitt i centrum, i närheten av bibliotek och caféer har också säkerheten på skolan lyfts tillsammans med kommunens säkerhetsansvarige.

– Sent ska syndaren vakna, vi har börjat jobba med säkerheten efter det som hände i Trolhättan. Vi kan göra inrymningar om det händer någonting och snabbt låsa och låsa upp dörrar, säger Jonas Axelsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista