Karsuddens sjukhus, skylt. Foto: Katarina Wahlström
Foto: Katarina Wahlström

Karsuddens trippelmördare fortfarande på fri fot

Trippelmördaren på Karsuddens sjukhus i Katrineholm blev beviljad frigång bara några dagar innan han avvek från sjukhuset. Men ett par nämndemän motsatte sig beslutet.

– Det är lätt att vara efterklok, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig vid sjukhuset, till TT.

Trippelmördaren som försvann i lördags från Karsuddens sjukhus i Katrineholm är fortfarande på fri fot.

– Enligt sjuhuset anses han inte som farlig. Men vi vill så fort som möjligt att han ska återföras till sjukhuset, säger Erik Thulin, vid polisen i Sörmland.

Mannen, som är i 40-årsåldern, dömdes 2012 till rättspsykiatrisk vård för dubbelmord. Han hade även innan dess vårdats inom rättspsykiatrin, dömd för mord på en person, och var utskriven när de nya morden begicks.

Den 24 februari i år, fyra dagar innan mannen avvek från Karsudden, gav förvaltningsrätten honom frigång i högst en halvtimme per dag, skriver Aftonbladet.

I domen framgår att mannen skött sig väl. Men även att två nämndemän motsatte sig beslutet då det fanns "påtaglig risk för avvikning under frigång".

Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsudden, uppger för TT att sjukhuset inte känner till att nämndemän motsatte sig beslutet. Men hon säger att de gjorde en bedömning om mannens tillstånd innan domen.

TT: Skulle ni ha gjort en annan bedömning i dag med facit i hand?

– Syftet med den rättpsykiatriska vården är att återanpassa individen till samhället. Men alltid när något sådant här händer önskar man det ogjort.

Mannen är efterlyst i hela landet och polispatruller har fått information om hans signalement. Polisen vädjar även om allmänhetens hjälp på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista