Maria Björk planarkitekt Nyköpings kommun.
Maria Björk planarkitekt Nyköpings kommun. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

550 bostäder byggs i bostadsbristens Nyköping

Hårt tryck efter lediga lägenheter tvingar fram bostadsbyggande i Nyköping
1:30 min

Nyköpings befolkning ökade förra året med drygt 700 personer och inflyttningen var rekordstor. Samtidigt ökade efterfrågan på bostäder och nu planeras 550 nya bostäder i Oppeby.

– Ungefär 1100 personer kommer att få plats i området, och det stämmer överens med kommunens planering att Oppeby ska växa med 1500 personer 2030, säger Maria Björk.

Det är i det gamla mejeriområdet i Oppeby som 550 bostäder planeras, både flerfamiljshus och radhus och det är företaget Kilenkrysset som äger fastigheten som tillsammans med Nyköpings kommun tagit fram en detaljplan för området.

Och bostäder behövs. Vid årsskiftet stor 10 200 personer i kö till det allmännyttiga bostadsbolaget Nyköpingshem, 1 600 personer fler än ett år tidigare. Enligt förslaget till detaljplan kommer det förutom radhus, att byggas sjuvåningar höga punkthus och hyreshus med fem och sex våningar.

– Där har vi tittat ganska mycket på att planen ska kunna anpassas till den intilliggande bebyggelsen. Därför har vi valt att lägga den lägre bebyggelsen i norr och den högre bebyggelsen i söder nära Katrineholmsvägen där berget ligger och skyddar.

Kommunen hoppas att detaljplanen ska kunna vara klar i slutet av året och att bygget ska komma igång om ett år. Den 10 mars hålls ett informationsmöte.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".