Intresset för curling bland sörmländska ungdomar har minskat kraftigt.
Intresset för curling bland sörmländska ungdomar har minskat kraftigt. Foto: JONATHAN HAYWARD/TT

Minskat intresse för vintersport bland unga

Intresset bland ungdomar för flera populära vintersporter minskar kraftigt i Sörmland. Curling och bandy hör till förlorarna.

Det är flera vanligtvis populära vintersporter som i allt raskare takt överges av ungdomar i Sörmland.

Det visar en sammanställning som Riksidrottsförbundet gjort för nyhetsbyrån Siren. Det man tittat på är hur antalet deltagare i åldrarna mellan sju och 20 år i olika sporter förändrats de senaste 10 åren mellan 2004 och 2014.

Bland de sporter där ungdomarnas intresse minskar mest i Sörmland är bandy och curling. Flickornas intresse för bandy har minskat med hela 93 procent, medan pojkaras minskning stannar på 76 procent.

Då det gäller curling så är intresset iskallt, det finns inga av Riskidrottsförbundet registrerade träningstillfällen i Sörmland i målgruppen år 2014.

 Minskningen är något mindre men fullt märkbar också då det gäller ishockey och skidsport. Intresset för ishockey minskar under perioden med 11 procent för tjejerna och 31 procent för killarna.

Skidsport, minus 36 procent för tjejerna och minus 15 för killarna.

En ljuspunkt är dock att intresset för konståkning ökar kraftigt både bland tjejer och killar. För tjejer är ökningen 116 procent och för killar 240 procent under 10-års perioden. Men de allra senaste åren har det märkts av en viss minskning av intresset för konståkning bland killar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista