Chili.
Chili. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Allt jag vet om het mat

Så räddar du en alltför chilistark maträtt
2:24 min

Att vara gift med en person från Sri Lanka innebär en helt ny inblick i den starka maten, berättar vår matinspiratör Malin Randeniye.

Vad är det starkaste du har ätit och vad har du för tips när maten blivit för stark? Diskutera med Malin på P4 Sörmlands Facebook-sida.

Innan jag träffade min man hade jag testat på en och annan sweet chilisås, beställt en och annan lite för eldig rätt på någon indisk restaurang och kanske råkat få med mig en lite för het chilisort från den orientaliska kryddbutiken i ett försök att verka världsvan, ett försök som kommit på skam då chilin blivit liggande i kryddskåpet efter att ha gjort en chili con carne het som en härdsmälta.

Men allt det där är en svunnen tid nu. En tid innan jag insåg att min svärmor tillsätter tomatpuré när hon lagar mat här i Sverige för att få samma färg på maten som man annars får i Sri Lanka med hjälp av röd chili. Det gör mig fortfarande förbluffad, hur mycket chili en människa kan tåla och för den delen frivilligt kan stoppa i sig.

En sak har jag dock märkt - man blir mer tålig med tiden.

Kroppen vänjer sig vid chili-hetta och det som du uppfattar som en skogsbrand i matstrupen kan någon annan uppfatta som en lätt kittling. Så regel nummer ett är alltså att lägga sig på rätt nivå när man äter het mat.

En annan sak som jag ofta får frågor om är hur man ska göra om maten blivit för stark, och här har jag samlat på mig en massa bra tips genom åren. Det första och kanske självklara men ack så svåra är att inte göra maten för stark. Ja, jag vet att det inte är mycket till hjälp när du står där med en gryta som praktiskt taget självantänder men till nästa gång så kan det vara bra att veta hur man gör för att undvika den situationen igen.

För det första: Smaka på chilin innan du drar ner den i grytan. Olika chilis har olika styrka, det kallas scovillegrader och även chilis av samma sort kan variera i styrka så du måste smaka.

För det andra: Om du har färsk chili är det ingen idé att smaka längst ner på tippen av chilin, där är den som mildast, uppe vid fästet på chilin är köttet som hetast och dessutom är kärnorna lite hetare och skiljeväggarna är hetast. Ta alltså inte med skiljeväggarna och kärnorna om du vill undvika den värsta hettan.

För det tredje: chilihetta har en tendens att växa så om du ska förbereda maten i förväg så kan det vara bra att ta det försiktigt med chilin.

För det fjärde: Om du ska bjuda på het mat och är osäker på gästernas tolerans för hetta så kan det vara smartare att göra rätten mild och sedan istället göra ett hett tillbehör till som de som är lite modigare kan ta för sig av. Var noga med att berätta att tillbehöret är starkt dock. (Här hittar du ett recept på en chilisås från Sri Lanka)

Jag har en gång gjort misstaget att bjuda på inlagda chilis som slog lock för öronen på min gäst eftersom hon stoppade in en hel i munnen - chilin var från Sri Lanka men inte gästen tyvärr.

Så vad ska du då göra om du ändå har slängt i en hel habbanero i maten och upptäcker att den blev ett par decibel hetare än du tänkt?

Det beror förstås på hur mycket för het maten blivit. Är det bara lite grann så kan man försöka dryga ut maten med något, dra i en till burk krossade tomater eller mer grönsaker eller vad det nu är som finns i rätten, men om det är alldeles för starkt så är det svårt att göra något åt det.

Väl framme vid tallriken kan det vara bra att veta att ris eller bröd till exempel mildrar det heta.

Att dricka mer gör tyvärr bara saken värre eftersom det sprider hettan i munnen.

Yoghurt och kokos verkar också ha en mildrande effekt på tungan när man ätit för mycket het mat, vilket säkert också är anledningen till att de ofta förekommer i någon variant i klassiska heta rätter.

Jag skulle också vilja passa på att uppmuntra till att laborera med olika typer av hetta: peppar, senap, ingefära eller pepparrot, alla har ju olika typer av hetta som kan vara kul att leka med i maten.

Vad är det starkaste du har ätit och vad har du själv för tips när maten blivit för stark? Diskutera med mig på P4 Sörmlands Facebook-sida.

/Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".