Finska flaggan
Foto: R. Jansen/SVTbild
#minspråk

Päivi Hellberg: Flera hundra elever har rätt att läsa modersmål i Oxelösund

"Viktigt att hålla tvåspråkigheten vid liv"
1:26 min

Päivi Hellberg, samordnare för det finska förvaltningsområdet i Oxelösund, tycker att kommunen kan göra mer för att fler ska få modersmålsundervisning i skolan - och att tiden borde utökas.

Karta och info: Så mycket minoritets­språk ger kommunerna i Sörmland

Det är för lite med bara en timmes modersmålsundervisning i veckan, om man ska lära sig språket på ett bra sätt, enligt experter på området. Det bör vara minst 3-4 timmar.

Päivi Hellberg är samordnare för det finska förvaltningsområdet i Oxelösund, där barnen i grundskolan har 45 minuter i veckan. Hon håller med experterna och tycker att eleverna borde få mer tid.

– Elevantalet som läser finska som modersmål har ökat från två till 14 elever och de går på fyra olika skolor så det har blivit undervisning i mindre grupper i stället för en stor grupp.

Finns det mer som kommunledningen kan göra?

– Det är viktigt att vi hjälper de här minoritetsgrupperna att hålla tvåspråkigheten vid liv. Nu har vi 14 elever som läser finska som modersmål men det är flera hundra elever som har rätt till det, så har kommunen fått ut information om det?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".