Tingsrätten i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Tingsrätten i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Flytten av Eskilstuna tingsrätt drar ut på tiden

Nina Stubbe, lagman: Väldigt frustrerande
1:42 min

Eskilstuna tingsrätt hoppades på att så snabbt som möjligt komma in i Myntverkets gamla lokaler, men nu står det klart att ombyggnaden av lokalerna kan börja först nästa vår.

Diskussionerna kring en flytt av Eskilstuna tingsrätt till det gamla Myntverkets lokaler föddes 2014 och sedan dess har en stor mängd möten hållits mellan representanter för Domstolsverket, kommunen och andra aktörer.

Behovet är skriande, menar tingsrätten, bland annat eftersom lokalerna är dåligt anpassade för verksamheten, och att säkerheten och arbetsmiljön pekats ut som riskfaktorer i myndighetens egna enkäter.

Under de mötena säger Domstolsverket att man fick intrycket av att det hela skulle kunna gå snabbt, kanske inom det närmaste året.
Men nu står det klart att det först nästa vår kan komma att ske en ändring av detaljplanen.

– Det blir väldigt frustrerande eftersom vi har vår verksamhet på vänt. Vi har inte gjort de uppgraderingarna som vi kanske hade gjort om vi vetat att det här skulle ta längre tid, säger Nina Stubbe, lagman på tingsrätten.

Bland annat säger hon att de fått besked om att arbetet från kommunens sida var längre framskridet och att processen skulle gå snabbt.
Men så var inte fallet.

Enligt kommunens egen tidsplan kan man räkna med att ha en färdig detaljplan våren 2017, alltså om drygt ett år.

Men mycket kan hända under tiden, och det är inte säkert att ombyggnaden kan börja då heller.

Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör på Eskilstuna kommun, beklagar kommunikationsmissarna.

– Detaljplanen är av högsta prioritet. Vi jobbar på, men de här processerna är långa. Där kanske vi har varit för otydliga och det är jag väldigt ledsen för i så fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".