Årskurs ett på Årbyskolan har lektion
Årskurs ett på Årbyskolan har lektion. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio

Eskilstunas skolpsykologer ska ut på skolorna

Anna Landehag, biträdande skolchef: Viktigt att kompetensen finns på varje skola
1:36 min

Sedan årsskiftet är tanken att Eskilstunas skolpsykologer ska sitta ute på skolorna i stället för centralt som de tidigare gjort.

Än så länge har det varit svårt med rekryteringen av nya psykologer, men Anna Landehag som är biträdande skolchef för grundskolorna i Eskilstuna tror att det nya arbetssättet kommer att förbättra Elevhälsan.

– På skolorna har man upplevt att man inte har träffat skolpsykologerna i den utsträckningen man velat, och psykologerna har också haft väldigt många skolor så de har åkt runt mycket. Det är framförallt det här vi hoppas se en förändring i nu, säger hon.

I över tjugo år jobbade skolpsykologerna i Eskilstuna centralt i barn och utbildningsförvaltningens Stödcentrum. Men i höstas bestämdes det alltså att Stödcentrum skulle läggas ner – och psykologernas anställning skulle flyttas över till skolorna.

Eskilstuna kommun menade att den nya organisationen skulle förbättra Elevhälsan. Men samtidigt sa flera skolspykolger sa upp sig i samband med beskedet och Psykologförbundet la fram en risk och konsekvensanalys där bland annat skrevs att den nya organisationen riskerade att bli mer sårbar.

Men nu är det alltså igång. Sedan årsskiftet jobbar skolpsykologerna i Eskilstuna ute på kommunens skolor och Lars Bolin, som är rektor på Björktorpsskolan, är nöjd.

– Skillnaden är ju att han är mer fysiskt närvarande i vardagen. Han kan dyka upp på små möten med handledning eller tips och det är mycket lättare att organisera och genomföra möten med föräldrar nu än tidigare, säger han.

I dagsläget finns det bara två skolpsykologer, men kommunen är just nu uppe i ett rekryteringsarbete och ska anställa ytterligare sju.

– Det kan ju tyckas lite, men alla elever behöver ju inte träffa en psykolog. Det viktigaste är att den kompetensen finns på varje skola.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".