En bild på Arne Rutgersson, säkerhetschef på Strängnäs kommun. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio.
Arne Rutgersson, chefsutredare på Strängnäs kommun. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio.

Ny bosättningslag - då skrotar Strängnäs modulplanerna

1:39 min

I dag trädde den nya bosättningslagstiftningen i kraft och alla sörmländska kommuner har nu skyldighet att se till att nyanlända med uppehållstillstånd får någonstans att bo.

Det råder en svår bostadssituation på flera håll i länet och Strängnäs gick så långt att de övervägde bygga upp modulhus som en tillfällig lösning. 

Men samtidigt som lagen, som ger alla kommuner skyldighet att ta emot och ordna boende till nyanlända, träder i kraft, så svänger man i frågan.

– En sådan lägenhet kan kosta mellan åtta och tio tusen kronor att hyra. Vi vill gärna se att man bor i en trappuppgång, precis som alla andra. Där bor ursvenskar och nyanlända. Vi tror att det är ett bättre koncept för integration, säger Arne Rutgersson, chefsutredare på Strängnäs kommun.

Strängnäs kommun ska ta emot 97 nyanlända under året. Men det är fler kommuner med en ansträngd bostadsmarknad som nu tvingas ordna fram bostäder.

Drygt 100 personer anvisas till Nyköping, även det en kommun med en ansträngd bostadsmarknad.

Lucie Riad, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Sörmland, säger att det verkar som att kommunerna, trots det ansträngda läget, är väl förberedda för att ta emot fler.

– Bostadsbristen är ett omfattande problem som funnits under längre tid. Man får väl hitta nya, temporära lösningar eller någonting sådant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista