Richard Alun inför avfärden mot Italien och Enduro-EM.
Richard Alun inför avfärden mot Italien och Enduro-EM. Foto: Hugo Wennström / Sveriges Radio

Eskilstunabon Richard Alun tar sikte mot Italien och enduro-EM

6:02 min

Cross och moppe var det som gällde för Richard Alun fram till att hans låtsasfar kom med ett erbjudande om att ställa upp i den stora endurotävlingen Novemberkåsan 2012.

Nu är han fast och en dag ska han bli bäst i världen.

Richard rullar ut sin alldeles splitternya motorcykel. Han trycker på startknapen och försvinner iväg några hundra meter innan han vänder och åker tillbaka till garageuppfarten.

– Det känns oerhört skönt nu efter ett långt uppehåll under vintern.

Under tre månader har Richard knappt nuddat sina motorcyklar. Istället har många timmar averkats i gymmet.

– Uthållighet men också mycket styrka. I vinter har jag tränat mycket Crossfit vilket har hjälpt mig jätte bra, säger han.

Allsidig träning är viktigt men nästan det viktigaste är att du har ett starkt psyke menar, Richard Alun.

– Du sitter kanske åtta timmar eller mer på cykeln och det kan regna och vara kallt. Plus dåligt med mat i kroppen så det tar på huvudet. 

Redan nu fyra år efter att Richard Alun för första gången satte sig på en enduromotorcykel ska han tävla i EM. Målsättningen är att först och främst att ta sig runt men en dag ska Richard Alun från Eskilstuna bli bäst i världen.

– Jag ska bli bäst om det ska så ska dröja till jag blir veteran så ska jag bli bäst, avslutar han. Hör repotaget i ljudspelaren här ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista