Djulös skola katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Djulö skola i Katrineholm rivs trots protester

Anrika Djulö skola i Katrineholm från mitten av 1800-talet ska rivas och jämnas med marken efter beslut i miljö- och byggnämnden.

Vad tycker du om beslutet?

 Bygg kåkarna någon annanstans!

Byggnaden har stått sedan mitten av 1800-talet men ska nu ge plats åt åtta villor i stället.

Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet som togs i Katrineholms kommun i eftermiddags och som ger kommunen rätt att jämna Djulö skola med marken.

Enligt nämndens ordförande Martin Edgelius, (M), är inte engagemanget särskilt stort kring skolan.

– Om man ska se till hur många som är medlemmar i en Facebookgrupp, så visst. Men den opinionen jag och andra politiker möter säger annat. Jag har fått två mejl i den här frågan, och båda var från samma person, säger han till P4 Sörmland.

Skolan användes senast på 60-talet, och har sedan dess stått tom, men engagemanget för att bevara den anrika bygnaden har varit stort bland lokalbefolkningen, men också Länsstyrelsen har ansett att den bör räddas.

Christina Andersson, antikvarie på Sörmlands museeum, som undersökt skolan och miljön runt omkring, säger att det finns många kulturhistoriska värden som gör att skolan bör byggnadsminnesförklaras.

I stället ska marken i Djulöområdet göras om till tomtmark med plats för åtta villor. Vilka som ska bygga, eller när det kommer ske är oklart, enligt Martin Edgelius.

Det finns dock möjlighet att beslutet kan komma att överklagas, vilket skulle kunna fördröja rivningsprocessen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista