Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora förändringar väntar skolan i Katrineholm

Uppdaterat torsdag 3 mars 2016 kl 17.48
Publicerat onsdag 2 mars 2016 kl 17.13
Förvaltningschefen Helene Björkqvist: Vi utökar med Erlaskolans lokaler
(3:27 min)
Erlaskolan Katrineholm. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

I Katrineholm lägger Erlaskolan ner. Det har friskolekoncernen Lärande i Sverige, som driver skolan beslutat. Förändringar väntar även Nyhemsskolan.

Anledning till att Erlaskolan läggs ner är enligt företaget för få elever och svårigheter att rekrytera behöriga lärare.

De drygt 100 eleverna från Erlaskolan som är folkbokförda i Katrineholm kommer att erbjudas plats i de kommunala skolorna, enligt skolchef Helene Björkqvist.

Under torsdagskvällen ska ett informationsmöte hållas med föräldrar, säger Lars Wessman, rektor på Erlaskolan. 

– En bakgrund är att vi i höstas la fram en förstudie där vi föreslår en samlad 7-9-skola i Katrineholm för att samordna högstadieskolorna. Det kan vara mer resurseffektivt. I och med att Erlaskolans elever måste få plats behöver vi tillgång till den lokalen också, säger förvaltningschefen Helene Björkqvist.

Nyhemsskolans högstadium slås samman med Södra skolan och Tallåsskolan och Nyhemsskolan blir en renodlad F-6-skola från och med höstterminen.
Kommunen gör detta för att säkra skollokaler.

Katrineholms kommuns högstadieelever ska samlas på ett centralt campusområde med de lokaler som i dagsläget tillhör Tallåsskolan, Södra skolan och Erlaskolan. 

– Vi lägger inte ner nått utan flyttar om. Alla skollokaler kommer att finnas kvar och vi utökar lokalerna med Erlaskolans lokaler.

Den del av Nyhemsskolans verksamhet som idag finns på Stora Malmsvägen 5, ”Lilla Nyhem”, flyttas till Nyhemsskolans huvudområde. Det förbättrar situationen för de yngre barnen och för personalen som kan samlas på ett ställe, enligt kommunen. 

Målsättningen är att eleverna på högstadiet i Katrineholm i så stor utsträckning som möjligt ska få behålla sina nuvarande klasser och mentorer.

Det här är ett tjänstemannaförslag som Bildningsnämnden ska fatta beslut om 22 mars.

Klubbas det igenom innebär det att kommunens tidigare planer för skolan tidigareläggs. 

Innan beslut tas vill kommunen ha in synpunkter på förslaget, säger förvaltningschefen Helene Björkqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".